Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurwerkdag 2019

31 oktober 2019 | Natuurmonumenten

Komende zaterdag (2 november) is het zo ver: het is tijd voor de nationale Natuurwerkdag.. Help je ook mee tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen?

Natuurwerkdag

Op 2 november gaan vrijwilligers in het hele land aan de slag voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Op ruim 450 locaties, waar onder bijna dertig gebieden van Natuurmonumenten, zetten deelnemers zich in voor de leefomgeving van wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten.

Samen voor biodiversiteit

Helaas is de biodiversiteit in Nederland hard aan het afnemen. Dit verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70%, is een grote zorg. Biodiversiteit is het aantal soorten planten en dieren in een bepaald gebied. Van groot belang, want het zorgt voor zuurstof, schoon water en levert een gezonde bodem voor voedselproductie. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat natuur een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Tijdens de Natuurwerkdag kan je daarom samen met anderen een bijdrage leveren om natuur en dieren in jouw omgeving te helpen.

Bloemenweides aanleggen voor insecten of wilgen knotten voor de steenuil

Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker met vinden van voedsel. Zo is bijvoorbeeld de helft van de 365 bijensoorten in Nederland bedreigd. De meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen en zoeken voedsel tot een paar honderd meter van hun nest. Het is daarom belangrijk dat van het vroege voorjaar tot het late najaar, dichtbij bloeiende bloemen te vinden zijn. Op verschillende plekken leggen de vrijwilligers daarom bloemenweides aan of maken een insectenhotel wilde bijen, hommels en vlinders te helpen.

Ook het knotten van wilgen is een belangrijke activiteit op de Natuurwerkdag. Knotwilgen bieden voedsel aan een groot aantal insecten en een schuilgelegenheid aan veel soorten, zoals vogels, marters en uilen. De steenuil voelt zich erg thuis in de holle holtes van de knotwilgen. Hier vindt hij voedsel en een plek om te schuilen. De populatie is in de afgelopen 30 jaar met de helft afgenomen. Door het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag leveren vrijwilligers een bijdrage aan het leefgebied van de steenuil.

Zorg voor natuur in handen van vrijwilligers

Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren.

Meedoen aan de Natuurwerkdag

Ook iets doen voor een groene leefomgeving? Kom samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag en draag bij aan jouw omgeving. Kijk voor informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt op www.natuurwerkdag.nl en meld je aan! Heb je zaterdag geen tijd maar wil je wel aan de slag in de natuur? Kijk dan eens bij onze vacatures voor vrijwilligers.

 

Natuurmonumenten