Nieuws van de boswachter

Nek-aan-nek-race voor Groenste Politicus

02 juni 2014 | Natuurmonumenten

De finalisten voor Groenste Politicus 2014 zijn: Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid, PvdA), Ernest de Groot (bestuurslid Aa en Maas, WaterNatuurlijk), Margreet van Gastel (wethouder Arnhem, VVD), Jan van der Meer (wethouder Nijmegen, GroenLinks) en Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant, SP). Deze vijf kandidaten staan op maandagavond 16 juni in de finale in Utrecht.

Nek-aan-nek-race voor Groenste Politicus

De finalisten zijn: Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid, PvdA), Ernest de Groot (bestuurslid Aa en Maas, WaterNatuurlijk), Margreet van Gastel (wethouder Arnhem, VVD), Jan van der Meer (wethouder Nijmegen, GroenLinks) en Johan van den Hout (gedeputeerde Noord-Brabant, SP). Deze vijf kandidaten staan op maandagavond 16 juni in de finale in Utrecht. Een jury bestaande uit leden en medewerkers van Natuurmonumenten kiest een winnaar.


Openstelling voor alle politici


Het idee de verkiezing ook voor niet-Haagse politici open te stellen kwam van de lokale D66-fractie in Arnhem. In De Gelderlander stak fractievoorzitter Hans Giesing in januari al de loftrompet voor de Arnhemse VVD-wethouder Margreet van Gastel voor haar “creativiteit, doortastendheid en durf bij maatregelen op het vlak van duurzaamheid”. Giesing diende daarnaast een officieel verzoek in bij Natuurmonumenten om de verkiezing van Groenste Politicus dit jaar open te stellen voor alle politici die zich inzetten voor de Nederlandse natuur. In het verleden maakten alleen Tweede Kamerleden kans op de prijs.


Finale op 16 juni


Dit jaar werden achtentwintig lokale, regionale, landelijke en Europese politici aangedragen en werd er maar liefst 2616 keer gestemd. Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten toont zich verheugd over de openstelling van de verkiezing voor Groenste Politicus: “Het is nu al duidelijk dat ook buiten politiek Den Haag veel goeds gedaan wordt voor de natuur. Alle genomineerden verdienen een pluim. Op 16 juni zetten we de finalisten in het zonnetje en kiest de jury de Groenste Politicus van 2014.”


De prestigieuze titel van Groenste Politicus werd in 2008 voor het eerst toegekend aan Hugo Polderman (SP). Ook Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Henk van Gerven (SP) en Rick Grashoff (GroenLinks) vielen de afgelopen jaren in de prijzen.


Finaleavond maandag 16 juniLocatie: In de DriehoekTijdstip: 19.30 uur inloop Adres: Willemsplantsoen 1C te Utrecht


Noot voor de redactie


Voor aanmelding en vragen van journalisten: Marlous van 't Pad Bosch, persvoorlichter Natuurmonumenten 06-52525645 | m [dot] [email protected] | @MarlousPadBosch

Natuurmonumenten
logo