Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw monument op Reijerscamp Wolfheze onthuld

20 september 2019 | Ramona Fredriks

Op de Reijerscamp in natuurgebied Wolfheze is donderdag 19 september 2019 een nieuw monument onthuld. Het is een monument ter nagedachtenis aan Flight Lieutenant David Lord VC DFC en de bemanning van een RAF Dakota, die hier 75 jaar geleden zijn omgekomen. De onthulling werd verricht door Lucinda Lord, de nicht van David Lord, en veteraan Ron Johnson.

Onthulling monument op uitzichtpunt Reijerscamp Wolfheze

Op de Reijerscamp in natuurgebied Wolfheze is donderdag 19 september 2019 een nieuw monument onthuld. Het is een monument ter nagedachtenis aan Flight Lieutenant David Lord VC DFC en de bemanning van een RAF Dakota, die hier 75 jaar geleden zijn omgekomen. De onthulling werd verricht door Lucinda Lord, de nicht van David Lord, en veteraan Ron Johnson.David Lord, geboren in Ierland, was piloot bij het 271e squadron van de Royal Air Force. Als piloot vloog hij tijdens de Slag om Arnhem één van de Dakota transportvliegtuigen die op dinsdag 19 september 1944 verantwoordelijk waren voor de bevoorrading van de Britse airbornes in Oosterbeek.Op een hoogte van 500 meter in de buurt van Nijmegen werd het vliegtuig van David Lord geraakt door luchtafweergeschut. De rechter motor van het vliegtuig vloog daardoor in brand. David Lord kreeg postuum een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding, voor zijn heldhaftige poging om zijn bevooradingsvlucht 75 jaar eerder te voltooien ondanks dat zijn vliegtuig in brand stond.Historische grond Reijerscamp Wolfheze

Reijerscamp is een natuurgebied bij de Gelderse plaats Wolfheze. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hier tijdens operatie Market Garden grootscheepse luchtlandingen plaats. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met historicus Theo van Middelkoop, Stichting Market Garden Foundation en Gemeente Renkum gefaciliteerd bij de realisatie van het monument. De gedenksteen staat op het uitzichtpunt van natuurgebied Reijerscamp aan de Duitsekampweg in Wolfheze. Een nieuw informatiebord markeert de historie van Reijerscamp. 

 

 

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks