Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe mountainbikeroute geopend op de Sint-Pietersberg

22 december 2017 | Natuurmonumenten

Vanaf december 2017 ligt er een uitdagende nieuwe mountainbikeroute op de Sint-Pietersberg, Zuid-Limburg.

MTB

De Sint-Pietersberg is vanwege zijn ligging een uniek natuurgebied. Door de ondergrond van mergel en zijn zuidelijke ligging komen er dieren en planten voor die nergens anders in Nederland voorkomen. Maar ook op een andere manier is de ligging van de Sint-Pietersberg uniek. De stad Maastricht grenst letterlijk aan de berg. Daardoor kan het er druk zijn. Om toch iedereen de kans te geven van de natuur op de Sint-Pietersberg te genieten is het belangrijk de paden zodanig in te richten dat bezoekers elkaar niet hinderen. De route is weer geopend dank zij de inspanningen van leden van mountainbikeclub Trails043, die de gaten hebben opgevuld met silex, en alle omgewaaide bomen van de route hebben gehaald.

Uitdagende nieuwe route

Ook voor mountainbikers is de Sint-Pietersberg door zijn reliëf een mooie uitdaging. Tot nu toe was er op de Sint-Pietersberg geen mountainbikeroute en maakten mountainbikers (illegaal) gebruik van de wandelpaden. Conflicten met wandelaars kwamen regelmatig voor. Ook werd er gefietst op kwetsbare plekken die historisch van belang zijn, zoals rondom Fort Sint-Pieter. Om te zorgen dat mountainbiken, wandelen en cultuurhistorie voortaan beter samen gaan is er vanaf december 2017 een uitdagende mountainbikeroute geopend.

Samenwerking

De route is aangelegd door Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL),in samenwerking met lokale mountainbikevereniging Trailz043. De uitdagende singletrack van zo’n 7 km lang en maximaal 80 cm breed loopt over het meest zuidoostelijke deel van de Sint-Pietersberg, rond de Observant. De route sluit aan op de mountainbikeroute over het Belgische deel van de Sint-Pietersberg in de gemeente Riemst. De route werd gebouwd door Patrick Jansen van Tracks and Trails. Hij heeft veel ervaring met het bouwen van duurzame mountainbikeroutes en is verantwoordelijk voor de bouw van tientallen routes in Nederland. Bij het ontwerpen en aanleggen van de route is er speciaal op gelet dat de bijzondere dieren en planten die op de Sint-Pietersberg voorkomen worden beschermd.

De route is hier te downloaden via de website van VVV Zuid-Limburg 

Nu er op de Sint-Pietersberg een officiële mountainbikeroute ligt wordt er strenger gecontroleerd en beboet voor mountainbiken buiten de route.

Natuurmonumenten