Ga direct naar inhoud
Nieuws

OERRR organiseert SamenSpeeldag op 26 september

22 september 2020 | Shanti Haas

Samen modderdammen maken, over bospaden sjezen, met boomstammen sjouwen en hutten bouwen. Het kan allemaal in de OERRR Speelnatuur. Oók als je in een rolstoel zit, of bijvoorbeeld niet kunt zien of horen. Samen spelen is belangrijk voor kinderen met een beperking, en in de natuur spelen is ook nog eens hartstikke gezond. Daarom organiseert het jeugdprogramma van Natuurmonumenten op zaterdag 26 september de OERRR SamenSpeeldag.

Samenspeeldagen van OERRR

Steeds meer gezinnen weten de natuur te vinden. Even lekker uitwaaien op de hei of het strand, op ontdekkingstocht in het bos of je samen met andere kinderen uitleven in speelnatuur. Kinderen zijn er dol op. En het is nog goed voor ze ook! Maar samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Dat moet anders. Natuurmonumenten en OERRR vinden het belangrijk dat álle kinderen in Nederland onvergetelijke momenten beleven in de natuur. De afgelopen jaren zijn, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, al veel wandelroutes en speelnatuur toegankelijk gemaakt. Kinderen met een beperking kunnen hier samen met andere kinderen spelen: hutten bouwen, met water spelen en avonturen beleven. Om deze droom kracht bij te zetten, tekende OERRR onlangs het SamenSpeelAkkoord.

SamenSpeelSpel

Om samen spelen te stimuleren, ontwikkelden OERRR en de Speeltuinbende een speciaal SamenSpeelSpel. Kinderen met en zonder handicap spelen daarbij samen onder begeleiding van een boswachter. In verschillende opdrachten ervaren ze hoe het is om niet te kunnen zien of horen. Wat kun je met je andere zintuigen? En hoe kun je toch met water spelen, hutten bouwen en over bospaden sjezen als je in een rolstoel zit? De kinderen gaan met elkaar de uitdaging aan en worden zo echte samenspeelkampioenen. Ook ontdekken ze dat iedereen kan spelen in de natuur. Het spel wordt op 26 september gespeeld tijdens de SamenSpeeldag op de OERRR Belevenisboerderij Schieveen in de Zuidpolder.

Positieve effecten van natuur

Het is voor elk kind belangrijk om samen te kunnen spelen. Maar volgens vele onderzoeken is het minstens zo belangrijk dat kinderen vaak buíten spelen, in de natuur. Lekker rommelen en vies worden tijdens het spelen heeft een functie. Als een kind meer tijd in de natuur doorbrengt, dan vergroot dat zijn of haar kansen op welzijn als kind en later als volwassene. Vrij kunnen spelen met veel natuurlijke uitdagingen is bewezen gezond. Natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, maar helpt ze de verbinding met hun omgeving te maken, stimuleert hun creativiteit, kalmeert en geeft ze zelfvertrouwen. Kinderen die veel in de natuur spelen bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter, houden hun concentratie langer vast en zijn minder vaak ziek. Lees er alles over in het OERRR whitepaper 'Geef kinderen de natuur (terug)'. 

Over Natuurmonumenten en OERRR
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 719.000 leden en donateurs. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Natuurmonumenten beheert zo’n 107.000 hectare natuurgebied en stelt dit open voor bezoekers. Sinds 2012 probeert Natuurmonumenten met het speciale jeugdprogramma OERRR ook zoveel mogelijk kinderen bij de natuur te betrekken. De natuur heeft een goede invloed op de ontwikkeling van kinderen. OERRR wil daarom dat zoveel mogelijk kinderen in ons land buiten kunnen spelen en magische natuurmomenten ervaren die ze nooit meer vergeten, zodat ze gevoel ontwikkelen voor natuur en later iets terug willen doen voor de natuur. Ook vindt OERRR het belangrijk om kinderen spelenderwijs meer te leren over de natuur in Nederland. Inmiddels kan OERRR rekenen op een achterban van ruim 200.000 kinderen, waarvan 70.000 betalende leden.

Meer informatie en aanmelden kan via www.oerrr.nl/samenspelen

_____________________________
 

Noot voor de redactie:

Voor beeldaanvragen, meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met Shanti Haas, persvoorlichter Natuurmonumenten en OERRR: 06-12086025/ [email protected]

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter