Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opknapbeurt voor weiderand op Boekesteyn

19 oktober 2020

Het aanzicht van de grote weide op Boeksteyn gaat er flink op vooruit. Dankzij een schenking kan de buitenrand aan de zijde van het landhuis dit najaar opnieuw worden ingeplant. Ook komt er een hoekje gazon waar bezoekers kunnen neerstrijken voor een picknick.

Boekesteyn

Kleurenspektakel

Boswachter Johan van Galen Last is blij dat de weide weer zijn vroegere grandeur terugkrijgt. “Het wordt een waar kleurenspektakel in het voorjaar en de herfst. We gaan enkele oude lariksen verwijderen en daarvoor komen tien prachtige bomen terug, waaronder een pluimes, goudlariks, scharlaken eik en een oosterse plataan.” Enkele dode bomen die er liggen worden verder het bos in verplaatst. Deze zijn heel waardevol voor de natuur, maar helaas minder mooi voor het beeld.

Bessen voor vogels

Niet alleen het beeld gaat erop vooruit. Johan: “Ook komen er zo’n tweehonderd heesters te staan, waaronder hazelaar, kardinaalsmuts, sleedoorn en Gelderse roos. Deze zijn vooral uitgezocht vanwege de bessen, waar allerlei vogels op afkomen. Lijsterachtigen zijn er dol op, zoals merels en kramsvogels. Die laatste groep komt hier overwinteren vanuit Scandinavië. Je hoort ze nu al ‘tsjak tsjak’ in de bomen roepen.”

Picknickhoekje

Het ijzeren hekwerk in de hoek van de weide wordt bovendien hersteld en een stukje teruggeplaatst. Daardoor ontstaat er een kleine hoek waar bezoekers op het gras kunnen picknicken. Johan: “Met prachtig zicht op de weide. Ik zag vanochtend nog een stel reeën lopen, dus je zit hier straks eerste rang!”, besluit Johan.

Wandelroutes

Gelukkig is het nu ook al genieten op Boekesteyn. Zeker nu de herfstkleuren weer doorbreken in de oude lanen. Over de buitenplaats lopen verschillende wandelroutes die starten bij het bezoekerscentrum. 

Lees meer op Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Kramsvogel