Ga direct naar inhoud
Nieuws

Persbericht: Fotowedstrijd Cultuur in Natuur

27 augustus 2019 | Marjolein Koek

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Natuurmonumenten organiseren vanaf 27 augustus 2019 de fotowedstrijd “Cultuur in Natuur.” Met de wedstrijd nodigen ze amateurfotografen uit om erfgoed van Natuurmonumenten te bezoeken en te fotograferen.

begroeide toren van Hackfort

Ingezonden foto’s worden beoordeeld door professionals van zowel de Rijksdienst als Natuurmonumenten. Jurylid Stefan Claessens is professioneel fotograaf en beeldredacteur bij Natuurmonumenten. “De opdracht is even simpel als uitdagend: maak de mooiste foto van cultureel erfgoed op de terreinen van Natuurmonumenten. Erfgoed is een breed begrip: het gaat niet alleen om buitenplaatsen en kastelen, maar ook om boerderijen, molens, grafheuvels, heggenlandschappen en eendenkooien.” Stef de Graauw, functioneel applicatiebeheerder bij de RCE en fotograaf: ‘De combinatie cultureel erfgoed in relatie tot natuur is een veelzijdig thema dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt en heel creatief benaderd kan worden. Ook met eenvoudige apparatuur is het mogelijk om aansprekende foto’s te maken.’ De inzendingen worden beoordeeld op technische aspecten, maar compositie, creativiteit en originaliteit wegen net zo zwaar mee. Maandelijks worden twee winnaars gekozen, één door de vakjury en één door het publiek. Winnaars ontvangen een waardebon voor een culturele excursie van Natuurmonumenten.

Samenwerking

Natuurmonumenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werken samen om erfgoed te beschermen en te behouden. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten is Nederlands grootste particulier erfgoedbeschermer en de RCE is een onmisbare partner op gebied van bescherming en behoud van en kennis over erfgoed. We willen samen erfgoed meer toegankelijk maken voor het publiek. Deze fotowedstrijd is een invulling van deze ambitie.” Een andere manier om mensen te betrekken bij erfgoed is het openstellen van gebouwen voor publiek. Ook kennisontwikkeling en kennisuitwisseling zijn belangrijke pijlers van de samenwerking.

Over de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) adviseert en inspireert bij het behoud, de duurzame ontwikkeling en de toegankelijkheid van het meest waardevolle erfgoed van Nederland. Op het gebied van monumentenzorg, archeologie, historisch landschap en museale collecties voert de Rijksdienst wet- en regelgeving uit. De RCE is onderdeel van het Ministerie van OCW. Nederland telt 63.000 rijksmonumenten, waarvan 40.000 woonhuizen.

Over Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 719.000 leden en donateurs. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Natuurmonumenten beheert zo’n 107.000 hectare natuurgebied en stelt haar gebieden open voor bezoekers.

Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben zelfs de status van beschermd monument. Daarnaast beheren we meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter