Persbericht | Sallandse schapen veilig voor wolf
Natuurmonumenten plaatst een wolvenwerend hek bij de Schaapskooi in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het plaatsen van het raster is een preventieve maatregel om te zorgen dat de schapen van Scheperij Salland veilig zijn voor wolven. Dankzij een gift is het mogelijk dit hek te plaatsen.
Op de Sallandse Heuvelrug hebben zich nog geen wolven gevestigd, maar zwervende wolven worden steeds vaker gesignaleerd. Ruben Vermeer, boswachter ecologie bij Natuurmonumenten in Salland: “De vraag is niet zozeer óf de wolf zich vestigt op de Sallandse Heuvelrug, maar eerder wanneer. Zeker nu blijkt dat een wolvenpaar op de Veluwe zich met succes heeft voortgeplant. De terugkeer van de wolf laat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn waar ruimte is voor natuurlijke processen; grote robuuste natuurgebieden waar de toppredator als de wolf zich prima thuis voelt.”
Schapen beschermen
Hoewel een gevestigde wolf zich vooral voedt met wild, wordt zo nu en dan vee aangevallen door het roofdier. Meestal gaat het dan om een zwervende wolf die schapen aanvalt. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat boeren en schapenhouders hun vee goed kunnen beschermen tegen de wolf. “De wolf moet leren dat schapen géén makkelijke prooi zijn. Preventieve maatregelen zoals het plaatsen van een aangepast raster dat de wolf buiten houdt, helpen daar enorm bij.”
Kennis, tijd en geld
Om boeren en herders te helpen is goede informatievoorziening, maar ook geld en tijd nodig. Suzanne Schraver-Lejuez, schaapherder op de Sallandse Heuvelrug: “De boswachters van Natuurmonumenten denken met me mee over wat ik nodig heb om mijn schapen te beschermen, dat is fijn. En dat we nu dit raster kunnen plaatsen is gewoon super. Wat ik jammer vind, is dat de overheid een wat afwachtende houding heeft ten aanzien van de wolf. Niemand wil dat wolven vee aanvallen, toch zet de overheid niet in op preventie maar alleen op schade. Dat komt de wolf niet ten goede, de schapen en de schaapherder niet, de natuurbeschermers niet. Daarom investeer ik zelf – en nu ook met hulp van Natuurmonumenten – in preventieve maatregelen. Zodat mijn schapen veilig zijn en ik kan laten zien dat we met deze maatregelen prima kunnen samenleven met de wolf. We moeten samen zorgen voor realistische en eerlijke oplossingen. Subsidie voor het treffen van preventieve maatregelen hoort daar bij, vind ik.”
Subsidie
Door een gift kan Natuurmonumenten nu schaapherder Suzanne helpen. Boeren en herders kunnen bovendien terecht bij Wolf Fencing Nederland, dat is een particulier initiatief dat boeren helpt met kennis en tijd: vrijwilligers plaatsen voor boeren een goed wolvenraster, waarbij de boer dan alleen het materiaal betaalt. Vermeer: “Wolf Fencing Nederland is een prachtig initiatief waardoor al veel vee beschermd is. Maar nu er steeds vaker wolven gesignaleerd worden, ook in Overijssel, is het misschien ook tijd dat er een structurele oplossing komt. Want het is eigenlijk gek dat boeren van de provincie nu wél een vergoeding krijgen voor vee dat door een wolf is doodgebeten, maar niet voor het treffen van preventieve maatregelen daartegen.”
Samenleven met de wolf
Natuurmonumenten maakt deel uit van het platform Wolven in Nederland en maakt afspraken met andere beheerders en provincies over hoe we omgaan met de wolf. Daarom is een wolvendraaiboek gemaakt. In dat plan staat wie er verantwoordelijk is voor schadepreventie, schadevergoedingen, voorlichting en onderzoek. Provincies zijn nu aan zet om te bepalen hoe zij invulling geven aan het wolvendraaiboek. Natuurmonumenten adviseert hierbij.