Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ruim 100.000 handtekeningen voor insectvriendelijker groenbeheer

07 september 2021 | Natuurmonumenten

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen vandaag door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips.

Maai-me-nietje 2021 landingspagina

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende vier jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen. Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee. Groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Een gemeente kan opbloeien met insectvriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de eerste stap. 

“Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt boswachter Mathiska Lont van Natuurmonumenten. “Een gemeente kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden.”

Bekijk hier de factsheet van de petitie 'Red de insecten', met groentips en handtekeningen per gemeente.

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insectvriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie Red de Bij van OERRR.

Wil je ook meedoen en de insecten in je tuin helpen?

Vraag dan hier het insecten-red-pakket aan met tuintips

Zwolle: Beste Thuis voor Insecten

Natuurlijk verdienen gemeenten die het goed doen ook complimenten voor hun insectvriendelijke stappen. Uit handen van Natuurmonumenten ontvangt de gemeente Zwolle in september de prijs ‘Beste Thuis voor Insecten!’ voor insectvriendelijk groenbeheer.

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Bekijk hier de factsheet met groentips voor gemeenten en handtekeningen per gemeente

Natuurmonumenten