Ga direct naar inhoud
Nieuws

Seizoen kikkerconcerten van start

25 april 2023 | Shanti Haas

Het is lente en ook bij de kikkers begint het te kriebelen. De mannetjes kwaken er dagelijks heel wat uurtjes op los om indruk te maken op de vrouwtjes. Vaak met wel tientallen of zelfs honderden tegelijk. Kikkerconcerten zijn daarom een waar natuurspektakel. En, tipt OERRR: vanaf begin mei gratis te bezoeken bij vrijwel elke sloot of plas in de buurt!

Groene kikker met kwaakblazen

Nu de jaarlijkse kikkerkoren op steeds meer plaatsen van zich laten horen, nodigt OERRR alle kinderen uit om van de koelste kikkerhits te komen genieten. Of je nu in de stad of op het platteland woont, in vrijwel iedere sloot, plas of poel is het feest. Vooral groene kikkers hebben een indrukwekkend stemgeluid dankzij twee kwaakblazen. En als er één begint te kwaken, haakt de rest al snel in. Boswachter Ruben Vermeer: “Het concert wordt ingeleid door een enkele kikker die zijn keel schraapt, maar onbewust is dit het startsein voor het hele kikkerorkest. Alle kikkers beginnen uit volle borst mee te kwaken, alsof het water tot leven komt. Gewoon magisch!”

Concerttips

Het concertseizoen barst begin mei echt los en en loopt door tot eind juni. Ook met Bevrijdingsdag staan er weer een hoop kikkerfestivals op de planning. Ga wel van te voren op zoek naar een geschikte locatie. Luister bij slootjes, poelen en vijvers. Waar hoor je gekwaak?

Nodig vrienden en familie daar uit voor een zonnige dag of zwoele avond. Kikkers houden namelijk van warmte en met zonsondergang viert de romantiek ook in kikkerland hoogtij. Met een picknickkleed en wat hapjes en drankjes is de setting compleet. Geniet vervolgens samen in stilte van het muzikale natuurfenomeen of laat je innerkikker los en kwaak mee! En natuurlijk laat je alles na afloop weer netjes achter.

Concertlocaties van OERRR

Ook in de natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn volop kikkerkoren te horen. De boswachters van OERRR hebben daarom de beste concertlocaties uitgezocht. Zo bieden De Wieden een waar festivalterrein voor poelkikkers, meerkikkers, heikikkers en rugstreeppadden. Buitenplaats Beeckestijn is het decor voor de gevoelige ballads van ‘The Backstreet Frogs’, terwijl op Texel het dak eraf gaat met ‘The Green Frog Chilli Peppers’. De kikkerconcerten bij de Belevenisboerderij in Schieveen worden ondersteund door een speciaal achtergrondkoor van blatende schapen. Check oerrr.nl/kikkerconcert voor meer locaties met kwaakgarantie!

De concerten van OERRR zijn op eigen gelegenheid te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Houd in natuurgebieden wel rekening met de toegangsregels.

Meer informatie:

 

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter