Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Snijkopzuiger Edax terug op Marker Wadden

08 februari 2018 | Natuurmonumenten

De snijkopzuiger Edax van Boskalis is terug op Marker Wadden voor de laatste baggerwerkzaamheden.

Snijkopzuiger de Edax van Boskalis op Marker Wadden.

De snijkopzuiger Edax van Boskalis is vanaf vandaag eenmalig terug op Marker Wadden voor de laatste baggerwerkzaamheden.

De snijkopzuiger is 89 meter lang en is ook ingezet voor de aanleg van het hoofdeiland. Hij beschikt over een snijkop die klei los snijdt van de bodem. Vanaf 8 februari spuit de Edax in 10 weken de laatste lagen van de vier moeraseilanden op die naast het hoofdeiland liggen. Deze laatste lagen bestaan uit circa 4 miljoen kuub klei en slib van de bodem van het Markermeer.

Aan de slag met de inrichting

Het opspuiten van de vijf eilanden waaruit Marker Wadden nu bestaat, is goeddeels afgerond. De komende jaren consolideert dit tot een moeras. Ondertussen gaat Boskalis aan de slag met de inrichting van het eiland: in 2018 worden de havensteigers, vogelkijkhutten, uitkijktoren en wandelpaden aangelegd.

Natuurmonumenten
logo