Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start parkeerbijdrage voor niet-leden op Boekesteyn

31 januari 2022

Vanaf 1 februari betalen bezoekers van Boekesteyn die geen lid zijn van Natuurmonumenten een bijdrage voor parkeren. Leden kunnen gratis uitrijden met hun ledenpas.

Parkeerplaats Boekesteyn

Jaarlijks genieten honderdduizenden mensen van de natuur en cultuurhistorie op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Daarmee is het een van de drukst bezocht natuurgebieden van Natuurmonumenten. Om al deze bezoekers goed te kunnen ontvangen zijn er voorzieningen nodig zoals bankjes, routes, wandelpaden en parkeerplaatsen. Het onderhoud van de buitenplaatsen en deze voorzieningen is kostbaar. Om de kosten hiervoor eerlijker te verdelen, gaat Natuurmonumenten vanaf 1 februari aan bezoekers die geen lid zijn van de vereniging een parkeerbijdrage vragen. Op die manier draagt iedereen die van de Buitenplaatsen komt genieten bij aan het behoud ervan. Leden dragen al bij via hun lidmaatschap en parkeren daarom gratis.

Parkeerbijdrage is bijdrage aan Buitenplaatsen

“De natuur in het gebied is voor iedereen gratis toegankelijk. Dat vinden we heel belangrijk en dat blijft ook zo. Door het aanleggen van voorzieningen zorgen we dat mensen die natuur goed kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden, gemarkeerde routes, bankjes en parkeerplaatsen”, zegt boswachter Geeke Remmelts, “Maar we vinden het belangrijk dat bezoekers zich bewust worden van de kosten van het beheer van de Buitenplaatsen met haar prachtige tuinen, parkbossen en gebouwen. Ook de voorzieningen zijn kostbaar: paden en bankjes moeten worden onderhouden, routepaaltjes vervangen, bomen moeten gesnoeid etc. Om die kosten eerlijker te verdelen, voeren we nu een parkeerbijdrage in voor niet-leden. Op die manier draagt iedereen die van dit mooie gebied komt genieten bij aan het behoud ervan.” Leden dragen al bij via hun lidmaatschap en parkeren daarom gratis door middel van de QR-code op hun ledenpas.

Parkeren: hoe werkt het?

Iedereen kan het parkeerterrein oprijden. De slagboom opent automatisch. Een camera registreert het kenteken van de auto en de tijd van binnenkomst.

Leden van Natuurmonumenten houden bij het verlaten van de parkeerplaats de ledenpas voor de zuil bij de slagboom. De ledenpas is voorzien van een QR-code. De QR-code wordt gescand, en de slagboom gaat open. Leden hoeven dus niet langs de betaalautomaat.

Niet-leden geven bij vertrek hun kenteken in bij de betaalautomaat en kunnen met pinpas betalen. Contant betalen is niet mogelijk. Bij het uitrijden opent de slagboom automatisch op basis van kentekenherkenning.

Parkeerbijdrage:  € 1,75 per uur, met een maximum van € 7,00 per dag. Kort parkeren, tot 15 minuten, is gratis.

Word lid van Natuurmonumenten en steun de Buitenplaatsen

scan ledenpas