Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tien tips van boswachters voor een klimaatproof tuin

24 mei 2023 | Loes Visser

Het weer wordt alsmaar extremer en dat heeft zijn invloed op de natuur én op onze leefomgeving. Om beiden een handje te helpen roept Natuurmonumenten mensen op om hun tuin klimaatproof te maken tegen hittestress en wateroverlast.

Bloemenweide

Door klimaatverandering wisselen periodes van extreme droogte, hitte en wateroverlast elkaar snel af. Er valt niet meer neerslag, maar het valt in kortere, heviger buien. Dit zorgt voor problemen in de bebouwde omgeving, in de landbouw en in de natuur. 

Natuurlijke klimaatbuffer

Gelukkig kunnen we hier wat aan doen. Gezonde natuurgebieden kunnen fungeren als als een spons door regenwater vast te houden om het weer af te geven zodra het droger wordt. Dat doet onder meer natuurgebied De Onlanden vlakbij de stad Groningen dankzij 2500 hectaren met zachte oevers, veel ondiepten en overstroombare gebieden. 

Ruimte voor water 

Bart Zwiers, boswachter van natuurgebied De Onlanden legt uit: “Door regenwater de ruimte te geven in natte perioden kunnen we het afremmen en vasthouden, in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren naar zee”, zegt Bart. "Natuurgebieden maar ook groene tuinen kunnen ons helpen om onze voeten droog te houden."

"Je wilt regenwater vasthouden, niet afvoeren naar zee" 

Van tegels naar groen

Een toekomstbestendige of klimaatproof tuin: waar begin je zonder al te groene vingers? Onze boswachters helpen je op weg. Zij hebben tien tips met uitleg op een rijtje gezet om je tuin en buurt beter bestand te maken tegen de gevolgen van droogte en wateroverlast. 

Tip 1 | Een steentje minder

Nederland heeft in totaal 3 miljard vierkante meter tuin. Dat lijkt veel, maar de helft van deze oppervlakte is betegeld. Haal wat tegels uit je tuin, want iedere vierkante meter groen werkt als een spons. Het regenwater kan daar de grond in en loopt niet meer het riool in. 

Tip 2 | Plaats een regenton

Met een regenton leg je een reserve aan voor drogere periodes, zoals een boswachter dat doet met sloten, vennen en poelen in de natuurgebieden. Het water is zachter dan leidingwater, dus beter voor je planten.

Tip 3 | Zaai bloemen en kruiden

Met vrolijke inheemse zomerbloeiers lok je bijen, vlinders en andere insectensoorten en geef je ze een onderkomen. Daarmee versterk je de biodiversiteit in je omgeving. 

De tien tuintips vind je in het boekje 'Maak je tuin klimaatproof' met uitleg veel over vijvers, bloemsoorten en de dieren in je tuin. Heb je geen tuin? Onderzoek dan wat je in de wijk kunt doen of maak je balkon extra groen.

 

Loes Visser