Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuintip van Sanne - Bloementuin aanleggen

12 juni 2019 | Astrid Schoenmaker

Ik open het hek en stap de tuin in. Lila saliebloemen stralen me tegemoet. Rode klaprozen en de zachtroze wolken akeleiruit deinen boven groen blad van varens, stokrozen en ossentong. Al die bloemen vormen samen een prachtig boeket. In deze tuintip leg ik uit hoe je zo'n levend boeket maakt in je eigen tuin.

Sanne in de tuin mei

Boeketten bouwen in je tuin

Een bloementuin aanleggen is net een boeket samenstellen. Ik 'weef' graag met bloemen. Bloemen die me aanspreken zet ik in groepjes door en naast elkaar. Ze groeien samen op en weven zo een boeket. Al die verschillende bloemen vormen een beeld waar je naar wilt blijven kijken. Wil je ook een levend boeket in je tuin? Stem dan kleur, bladvorm en bloeiwijze op elkaar af en zorg voor afwisseling. Want als alle bloemen dezelfde vorm hebben - zoals zonnebloem, margriet en zonnehoed - wordt het maar een saaie boel in je tuin. Bij vingerhoedskruid staan de bloemen in een aar boven elkaar, net als bij stokrozen of salie. Venkel, sedum, flox en engelwortel hebben juist een heleboel kleine bloemetjes naast elkaar. Wissel deze bloemvormen met elkaar af. Zo creëer je een levend boeket dat langer staat dan in een vaas.

Levend bloemenboeket Sanne

Snijbloemen

Bloemen uit de tuin pluk ik alleen als ik ze er speciaal voor heb gekweekt. Dit jaar heb ik duizendschoon en dahlia’s in de moestuin gezet als snijbloem. Net voordat ze bloeien knip ik er een bos van. Ik maak graag onverwachte combinaties met andere planten, zoals venkel. Met het ragfijne, groene blad van venkel creëer je een heerlijk zoet geurend boeket. Leuk om weg te geven of op tafel te zetten.

Plukken of niet?

Wilde bloemen pluk ik liever niet. Natuurlijk mag je best een paar madeliefjes of margrietjes uit de berm meenemen naar huis. Maar bedenk dat als jij ervan geniet, andere mensen dat waarschijnlijk ook doen. En dat dieren van bloemen afhankelijk zijn. Je wilt toch niet hun voedselbron wegnemen? Wil je toch een bloem meenemen? Maak er dan een foto van! Dan kun je er zo vaak naar kijken als je wil.

Bezoek een tuin 

Of je nu gaat weven met je tuinbloemen of een rijtje snijbloemen gaat zetten, een tuin wordt altijd mooier van bloemen. Heb je de smaak te pakken? Ga dan eens op bezoek bij een bloementuin:

Meer wilde bloemen in je buurt

Wil je weten hoe je voor nog meer wilde bloemen, vlinders en vogels kan zorgen? Bijvoorbeeld in je woonwijk of gemeente? Vraag dan de toolkit aan met ideeën en voorbeeldbrieven. Samen zorgen we voor een bloemrijker Nederland!

Download de gratis bloemen toolkit

Bekijk alle tuintips van Sanne

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan