Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuintip van Sanne - De hele zomer bloemen in je tuin

28 mei 2019 | Astrid Schoenmaker

Heerlijk, de hele zomer lang bloeiende planten in je tuin. Maar hoe pak je dat aan? Boswachter Sanne vertelt hoe zij dat in haar eigen tuin doet.

Hommel in Vingerhoedskruid

De tuin bloeit en zoemt om me heen. Met een kopje thee zit ik er onder een parasol lekker van te genieten. Akelei, damastbloem en longkruid zijn al bijna uitgebloeid. De eerste bloemen van het vingerhoedskruid openen zich net. “Maar pas op, niet blijven zitten, vooruit denken! Wat als deze bloemen zijn uitgebloeid? Waar moeten al die zoemende insecten dan nectar halen?” Om de tuin het hele jaar in bloei te houden moet je steeds vooruit te denken. Want een bloeiende tuin blijft aantrekkelijk voor mens en dier.

Vorm doet ertoe

Dit voorjaar zaaide ik in april en mei eenjarige bloemen. Maar van een wilde bloemenweide zoals ik die voor ogen had is nog geen sprake. Het zal de droogte wel zijn. Gelukkig is de cosmea wel opgekomen. Dat is zo’n fijne plant. In het meest arme stukje tuin wil ze bloeien, met garantie op de hele zomer roze, witte of rode bloemen. Ideaal voor insecten, want bijen en vlinders landen gemakkelijk op de blaadjes rond het bloemhart. Ook zinnia’s, zaaidahlia’s en afrikaantjes hebben zo’n perfect landingsplatform. Kies wel de enkelbloemige vorm, waar insecten moeiteloos bij de nectar kunnen komen.

Cosmea. de favoriet van boswachter Sanne

Koolwitje op een cosmea in mijn tuin

Voordelig en mooi

Eenjarige planten komen heel snel in bloei, ze maken veel bloemen en zijn in verhouding goedkoop. Uit één zakje zaad kweek je bijvoorbeeld makkelijk 50 afrikaantjes. Het kost wat tijd, een paar scheppen zelfgemaakte compost met bladaarde en een zakje zaad van twee euro. Maar de grootste winst is natuurlijk dat je - lekker met je handen in de grond - de tuin steeds een beetje mooier maakt.

Laat de natuur het werk doen

Zet eenjarige zaailingen op open plekken of daar waar je bloembollen hebt staan. De plantenstengels van de bollen sterven na de bloei langzaam af. Op zo’n plek zet je zó een goudsbloem of Oost-Indische kers. Binnen een paar weken is de lege ruimte opgevuld met stralende bloemen. Tot eind september staan ze nog in bloei. Het ziet er prachtig uit en het is ook nog eens goed voor de dieren in je tuin! Had je vorig jaar al eenjarigen in de tuin, schoffel de nieuwe zaailingen dan niet per ongeluk om! Als ze in je border ontkiemen, zijn de plantjes nóg sterker dan wanneer je het in een bakje zaait.

Zaaien voor volgend jaar

Mei, juni en juli zijn ook mooie maanden om tweejarigen te zaaien. Deze plantjes hebben tijd nodig om uit te groeien en zullen volgend jaar bloeien. Zo werk je alvast vooruit! Dankbare soorten zijn vingerhoedskruid, teunisbloem, look-zonder-look, lupine, distels, margriet, gipskruid, heide en lavendel.

Meer wilde bloemen in je buurt

Wil je weten hoe je voor nog meer wilde bloemen, vlinders en vogels kan zorgen? Bijvoorbeeld in je woonwijk of gemeente? Vraag dan de toolkit aan met ideeën en voorbeeldbrieven. Samen zorgen we voor een bloemrijker Nederland!

Bekijk alle tuintips van Sanne

Sanne in de tuin mei
Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan