Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuintip van Sanne - Eetbare planten

12 juli 2019 | Astrid Schoenmaker

In deze tuintip vertelt Sanne welke soorten uit je tuin eetbaar zijn en hoe je bloemen verwerkt in gerechten. En is er ook iets te doen tegen slakken? Sanne laat zien hoe je ze op een natuurvriendelijke manier onder de duim kunt houden.

Tuinieren met Sanne

De bieslook piept eigenwijs tussen de tegels omhoog. Elk jaar groeien er wel een paar plantjes van dit smakelijke kruid op mijn terras. De bijen weten de paarse bloempjes goed te vinden. En ja, bieslookbloemen kun je ook eten. Strooi ze eens over de salade, ze smaken naar ui.

Kleur of smaak?

In de bloementuin let je meestal op kleuren of vormen, maar bloemen zijn enorm veelzijdig. Wist je dat sommige ook eetbaar zijn? Met bloemen maak je je dieet spannender en kleurrijker. Neem bijvoorbeeld goudsbloemen. Deze eenjarige groeit op bijna elke grond en produceert enorm veel bloemen. Al is de smaak niet heel sterk, de oranje bloemen vormen een vrolijke confetti op je boterham met kaas of in de kruidenboter.

Goudsbloemen

Goudsbloemen

Oppeppers voor je salade

Je kunt ook prachtige saladetopping maken van driekleurige viooltjes, rozenblaadjes en lavendel (niet te veel, dan smaakt je sla naar zeep). Voor meer kruidige smaken voeg je bloemetjes van venkel, dille of Oost-Indische kers toe. Zo help je niet alleen de insecten in je tuin, maar ook jezelf.

Oost-Indische kers in de salade

Oost-Indische kers

Eten en gegeten worden

Maar ik ben niet de enige die van de planten snoept...Na een regenbuitje komen de slakken massaal tevoorschijn. Tuinslakken met gekleurde huisjes in roze, geel en bruin. Grote segrijnslakken, met hun matbruine huisjes, vinden hun weg naar dahlia’s en hosta ’s. Planten zonder stress hebben minder last van slakkenvraat. Stress bij planten ontstaat na het verplanten of als ze minder ideale omstandigheden hebben (te nat of te droog, te veel of te weinig zonlicht).

Hoe krijg ik de slakken uit mijn tuin zonder gif te gebruiken? Dat doe ik door het de vijanden van de slak naar de zin te maken. Ik leg stenen neer, zodat de zanglijster slakkenhuisjes kapot kan slaan en er staat een egelhuisje op een strategische plek onder de heg. Als dat allemaal niet helpt kun je de plant in een pot zetten met de voeten in een ondiepe schaal of oude koekenpan gevuld met water. Dit houdt ze wel even tegen, want slakken kunnen niet zwemmen.

Meer wilde bloemen in je buurt

Wil je weten hoe je voor nog meer wilde bloemen, vlinders en vogels kan zorgen? Bijvoorbeeld in je woonwijk of gemeente? Vraag dan de gratis toolkit aan met ideeën en voorbeeldbrieven. Samen zorgen we voor een bloemrijker Nederland!

 

Bekijk hier meer tuintips van Sanne

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan