Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuintip van Sanne - Planten vermeerderen en stekken

25 juni 2019 | Astrid Schoenmaker

Hoe stek je 's zomers je favoriete plantjes in de tuin? Sanne, onze boswachter met groene vingers, vertelt hoe je planten kunt vermeerderen.

Levend bloemenboeket Sanne

Mijn telefoon pingt, een whatsappje: ‘Welke plant is dit?’. Sinds een paar maanden gaat het zo, dierbare planten- en tuinvrienden uit de buurt geven tips, stellen vragen en wisselen leuke weetjes uit. Soms gaan we samen naar een tuin of kweker en kletsen we lekker na op een terrasje.

Tuingeluk delen

Tuinieren in mijn eentje vind ik heerlijk. ’s Morgens voor mijn werk nog even wat overhangende bloemen wegknippen, of wat onkruid wegtrekken. Maar het is ook heel fijn om je tuinplezier te delen met een groepje mensen. Niet alleen vanwege de inspiratie die je via hen opdoet, maar ook door de vele plantjes en stekjes die hun weg naar jouw tuin vinden.

Verzamelen en zaaien

Nu de zomer vordert veranderen de uitgebloeide bloemen in zaaddozen. Verzamel nu je zaden, bewaar ze in een enveloppe en (dit moet je echt doen) schrijf de naam, de datum en de kleur van de bloem op de enveloppe. Hoe vaak ik niet het volgende jaar prachtige zaden vond, maar echt niet meer wist van welke plant ze waren! Bewaar de enveloppen op een droge plek, bij voorkeur niet in plastic, want dan kunnen ze beschimmelen.

Planten die tweejarig zijn zoals vingerhoedskruid en stokrozen kun je het beste nu al zaaien. Ze kiemen dit jaar en vormen een bladrozet. Daar komen volgend jaar bloemen aan, maar het voordeel is dat ze de tijd hebben om een heleboel worteltjes te ontwikkelen.

Slim kweken

Als je een plant koopt, kun je gaan voor snel effect (dan koop je er veel) of investeren in de toekomst (dan koop je er één). Veel planten zijn namelijk heel makkelijk te stekken. Zo kocht ik laatst een prachtige roodbladige sedum, een hemelsleutel. Deze plant bloeit aan het einde van de zomer en biedt een ruime hoeveelheid nectar aan bijen en vlinders in augustus en september. Thuisgekomen heb ik alle steeltjes op ongeveer 10 cm afgeknipt en een dagje laten drogen. Daarna kon ik er wel 40 stekjes van maken. Dit is niet meer werk dan een potje vullen met een mix van zelfgemaakte compost en turfvrije potgrond, je maakt een gaatje en steekt de afgeknipte stengel erin. Water geven en wegzetten. Na ongeveer 3 tot 4 weken zie je dat ze gaan groeien en heb je zelfgekweekte planten.

Je kunt ook een plant in twee of meer stukken verdelen en uitplanten. Deze manier van vermeerderen werkt goed als de plant een steeds grotere pol vormt, zoals bij longkruid, tuingeraniums of lievevrouwebedstro.

Geven en nemen

Natuurlijk komt niet ál mijn zaaisel op of vreten de slakken soms aan mijn stekjes. Het zit niet altijd mee. Volgende keer vertel ik meer over slakkenbestrijding en wie je daarbij kunnen helpen. In de tussentijd doe ik een rondje langs de tuinen van mijn vrienden, want ik heb voldoende stekjes uit te delen. En ik weet zeker dat ik met zakken vol zaadjes en bakken nieuwe plantjes terugkom.

Meer wilde bloemen in je buurt

Wil je weten hoe je voor nog meer wilde bloemen, vlinders en vogels kan zorgen? Bijvoorbeeld in je woonwijk of gemeente? Vraag dan de gratis toolkit aan met ideeën en voorbeeldbrieven. Samen zorgen we voor een bloemrijker Nederland!

 

Bekijk hier meer tuintips van Sanne

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan