Tuintip van Sanne - Vlindertuin
Welke wilde bloemen trekken vlinders aan? En hoe krijg je die soorten in je eigen tuin? Je leest het in deze tuintip van boswachter Sanne.
In mijn tuin vliegen al heel wat vlinders rond; koolwitjes, oranjetipjes, citroenvlinders, dagpauwogen. Je kijkt je ogen uit! Ze hebben niet alleen nectar nodig, maar ook planten waar hun rupsen van kunnen eten.
Dat koolwitjes hun eitjes het liefst op kool leggen, ligt voor de hand. Zet bijvoorbeeld spitskool in je tuin. De geelgroene rupsjes peuzelen het blad helemaal op. En zij zijn op hun beurt voedsel voor de vogels in je tuin. Koolmezen zijn er als de kippen bij om de rupsen aan hun hongerige jonkies te voeren. Dat is toch genieten: mijn spitskooltje is de waardplant van het koolwitje en staat aan de basis van een hele voedselketen. Andere planten om koolwitjes te lokken zijn Oost-Indische kers en knopherik.
Behalve koolwitjes vliegen er ook oranjetipjes in mijn tuin. Oranjetipjes zijn ‘witjes’, maar dan met oranje vleugelpunten. Zij laten de koolplanten links liggen en leggen hun eitjes liever op pinksterbloemen en look-zonder-look. Oranjetips doe je ook een plezier met herik, bittere veldkers en judaspenning. Zaden kan je zelf verzamelen of kopen.
Soms gaat tuinieren vanzelf. Omdat we een stuk per ongeluk niet hadden gemaaid, piekte er opeens een paar pinksterbloemen uit. Een geluk bij een ongeluk. Ik hoefde eigenlijk bijna niks te doen voor het oranjetipje. De pinksterbloem breidt zich vanzelf uit en na een paar jaar heb je een hele pluk in het gras staan. Enige waar je op moet letten is dat je pas na de bloei je grasveld maait.
Langs de oprit bij de buren zag ik vorig jaar look-zonder-look staan. Daar heb ik toen wat zaden van meegenomen. Deze wit bloeiende plant verspreidt zich nu zelf in mijn borders en onder de bomen. Hij doet het prima in de zon en in de schaduw. En groeit hij iets te enthousiast? Dan kun je hem eten in je salade, want de blaadjes en bloemetjes hebben een heerlijk, licht ui-aroma. Wel even opletten dat je de knalgroene rupsjes van het oranjetipje op de plant laat zitten. Ze eten namelijk graag de bloemen en de onrijpe zaaddozen. Daarna verpoppen ze zich onderaan de stengel. De vlinders komen het volgende jaar tevoorschijn. Je laat de uitgebloeide stengels dus het beste tot volgend jaar staan.
Andere bekende vlinderplanten zijn kamperfoelie, vlinderstruik, ijzerhard, koninginnekruid, hemelsleutel en herfstaster. Zet ze in je tuin en vlinders hebben van lente tot herfst voldoende nectar om van te leven.
Meer wilde bloemen in je buurt
Wil je weten hoe je voor nog meer wilde bloemen, vlinders en vogels kan zorgen? Bijvoorbeeld in je woonwijk of gemeente? Vraag dan de toolkit aan met ideeën en voorbeeldbrieven. Samen zorgen we voor een bloemrijker Nederland!