Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede wolf wandelt samen met wolvin op Zuid-Veluwe

18 december 2020 | Marjolein Koek

Een tweede wolf is samen met de Zuid-Veluwse wolvin op camera vastgelegd. Op nachtbeelden is te zien dat ze samen door het landschap wandelen.

De wolf in de zomer - wolfblog

Boswachter Frank Theunissen twijfelde al langer of er misschien een tweede wolf in het gebied was. Op camerabeelden van begin december zag hij een wolf die er iets anders uit leek te zien dan de wolvin, die inmiddels een half jaar op de Zuid-Veluwe leeft. Twee weken later werd zijn vermoeden bevestigd toen een wildcamera de dieren samen vastlegde.

 

Wolven samen Zuid Veluwe

Op uitnodiging van wolvin

Theunissen: “De wolvin is de eerste tijd dat ze hier was, heel voorzichtig geweest, ze liet aan niemand weten dat ze er was. Maar later zagen we steeds vaker dat ze markeerde.” De wolf laat bij het markeren wat druppels urine op strategische plekken achter. Daarmee zegt ze “hier was ik”. Een mannetje mag dat als uitnodiging opvatten. “Dat is de theorie, maar het is gaaf om nu in het echt te zien dat wolven elkaar inderdaad weten te vinden.”

Blijvertje of niet

Theunissen verwacht dat het om een mannetje gaat. “Je ziet op de beelden dat de wolf forser is en dat hij zijn poot optilt om te urineren. Dat is voor mij bewijs genoeg dat het een mannetje is. Of deze wolf een blijvertje is, moet nog blijken. Hij is er echt pas net, dus het is nog maar de vraag of ze samen een paar gaan vormen. Zo ja, dan is de kans groot dat we er dit voorjaar wolvenwelpen bij krijgen. Ze hebben daarvoor in ieder geval een uitstekend leefgebied uitgekozen: groot, rustig en met voldoende prooien.”

Zo werkt de biologie

Met de intrede van deze mannelijke wolf, is er sprake van paarvorming. Als dit in januari en februari nog steeds zo is, dan is de kans groot dat er ook daadwerkelijk gepaard wordt. Dan wordt de Zuid-Veluwe het tweede gebied in Nederland waar een wolvenroedel leeft. De kans dat deze tweede wolf een broertje is van de wolvin, is klein. De wolvin werd zelf in een nest van vijf geboren op de Noord-Veluwe. “Doorgaans zoeken broers en zussen elkaar niet op en dulden ze elkaar niet in hun territorium. Maar de uitzondering bevestigt de regel, dus niets is zeker: We moeten de uitslag van het DNA-onderzoek op de drollen afwachten om te weten waar deze nieuwe wolf vandaan is gekomen.”

Schakel in ecosysteem

Theunissen: "Wolven vervullen van oudsher een belangrijke rol in de Nederlandse natuur. Ze spelen een ecologische rol bij het gezond houden van prooidierpopulaties, maar ook in het landschap. Als wolven samen jagen, kunnen ze zich bovendien op grotere prooien richten, zoals volwassen edelherten of keilers: de grote, mannelijke wilde zwijnen. In aanwezigheid van wolven verplaatsen prooidieren zich meer en veranderen ze hun graasgedrag. Dat biedt bijvoorbeeld kansen voor jonge boompjes die anders zouden worden opgegeten. Ook aaseters profiteren. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten die wolven achterlaten.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter