Uitleg over ons ganzenbeheer
Ganzenbeheer zorgt voor enorme dilemma’s bij Natuurmonumenten. Als natuurbeschermingsorganisatie willen wij geen dieren doden. Als de samenleving, middels wetgeving en provinciaal ganzenbeleid, dat toch van ons vraagt dan doen wij dat in onze gebieden zelf. Dan hebben we de zekerheid dat er zo min mogelijk dieren onnodig worden gedood en verstoord.
Als natuurbeschermingsorganisatie willen wij geen dieren doden, maar soms is dit nodig om populaties op een bepaald niveau te houden. Dat wij als natuurbeschermingsorganisatie meewerken aan faunabeheer en daar onze eigen mensen voor inzetten, zorgt voor een tegenstrijdig beeld. Dat lichten we graag toe.
Beheer in het voorjaar
Veel maatregelen die ogenschijnlijk diervriendelijker lijken, zoals eieren schudden, rapen of prikken, blijken niet effectief genoeg. De aantallen zomerganzen nemen namelijk steeds toe. Daarom is het noodzakelijk om ook te schieten, ook al zouden we dat liever niet doen.
We beheren ganzen enkele dagen in het voorjaar als ze koppels vormen en ook als ze net op een nest zitten. De reden om dat te doen is dat we in totaal veel minder ganzen hoeven te doden. Als we niet 20 broedparen schieten in het voorjaar betekent dit namelijk dat we er minstens 200 moeten schieten in het najaar.
Daarbij schieten we nooit op dieren die al jongen hebben en controleren we altijd of het dier daadwerkelijk is gedood.
Afspraken over beheer
Vandaag de dag is de hoeveelheid zomerganzen in Zuid-Holland zo groot dat dit schade voor landbouw en onveiligheid voor luchtverkeer tot gevolg heeft. Daarom zijn er door de provincie jaren geleden al afspraken gemaakt met boeren en terreinbeheerders om samen maatregelen te nemen om de populatie terug te brengen tot ‘maatschappelijk aanvaardbare’ omvang. Natuurmonumenten werkt daar onder voorwaarden aan mee. Zoals de voorwaarde dat de bescherming van overwinterende trekganzen beter wordt geborgd en dat dierenwelzijn voorop staat. (lees ook ons standpunt Ganzen).
Natuurlijke oplossing
Er zijn veel ganzen in Nederland. Daarom kiezen overheden er voor om ganzen te beheren en terreineigenaren daartoe te verplichten. Of je veel ganzen nu als probleem ziet of niet, feit is dat we door de grote hoeveelheid voedselrijk grasland, een aantrekkelijk land zijn voor ganzen. Een natuurlijke oplossing om de ganzenstand in balans te brengen , is een natuurrijker landschap waarin plaats is voor meer natuur; voor weidevogels, rietvogels en ganzen.