Ga direct naar inhoud
Nieuws

Van veenpluis en cicade

07 mei 2019 | Lian Flikkema

Vanaf mei kleurt het Dwingelderveld hier en daar wit. Daar bloeit de veenpluis massaal. Wat je ziet zijn geen bloemen, maar de lange witte haren aan de vruchtjes van de plant. Vroeger werd het wel gebruikt als verband en kussenvulling!

veenpluis in het Dwingelderveld

De wilde plant….

Het veenpluis is een inheemse plant. Het staat graag op een zonnig, voedselarm en vochtig plekje. Dus de natte heide op het Dwingelderveld is ideaal. De bloemetjes zijn heel klein en vallen nauwelijks op. Maar de lange, witte vruchtpluizen zijn opvallend, vooral bij winderig weer.

… en de insecten 

Insecten hebben wilde planten nodig. Op het veenpluis komen verschillende soorten cicades voor, kleine diertjes met een enorme sprongkracht. Komt een cicade in het nauw, dat kan hij tot 100 keer zijn lichaamslengte wegspringen (verder dan een vlo!).

Veel mensen kennen de schuimcicade wel. Hij heeft een bijzondere manier om zijn tere huid te beschermen tegen de zon. Hij zit in een zelfgemaakt 'zeepsopje' aan de plantenstengel. Zo is dit kleine insect ook slecht(er) zichtbaar voor belagers als spinnen en vogels

koekoeksspog met schuimcicade

Maak plaats voor wilde bloemen

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving.

klaproos campagnebeeld

Tip:

Fiets de lange fietsroute over het Dwingelderveld eens. Je ziet het Nationaal Park in alle facetten: de heide met het veenpluis, de bossen, de plassen met rustende en foeragerende vogels.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe