Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Verbod landbouwgif eerste stap’

30 april 2018 | Annerieke Velvis

Het Europese verbod op enkele bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) is een stap in de goede richting. Maar om de insecten daadwerkelijk te redden, moeten we ons landschap herstellen. Dat zegt Dave Goulson, de Britse hoogleraar en insectendeskundige, in een interview met Puur Natuur (het natuurmagazine van Natuurmonumenten).

bij

Het boerenland is nu volledig ingericht op een zeer intensieve vorm van landbouw, aldus Goulson. “We hebben heggen opgeruimd, moerassen drooggelegd en bossen gekapt om enorme velden voor monoculturen te creëren. Gecombineerd met gebruik van chemicaliën en meststoffen ontstond een landschap waarin nauwelijks nog iets anders voorkomt dan dat ene geteelde gewas.

Einde van het leven

Deze vorm van landbouw is verre van duurzaam, aldus Goulson. “Het roeit insecten, planten, vogels en andere dieren uit.” In dagblad Trouw van 28 april schetst de Brit de gevolgen. Onze voedselvoorziening komt in gevaar, ecosystemen storten in, planten- en diersoorten sterven uit, we zullen een toename van oorlogen en terrorisme zien en migratiestromen zullen aanzwellen. “We kunnen dan spreken over het einde van het leven op aarde zoals we dat nu kennen.”

Omwenteling landbouw

In het interview met Puur Natuur (verschijnt in juni) geeft Goulson aan hoe we dit rampscenario kunnen voorkomen. We kunnen insectvriendelijke planten in de tuin zetten, bijenhotels ophangen, biologisch voedsel kopen en de gemeente aansporen bermen veel later te maaien.

Nog belangrijker is onze inzet voor een totaal ander landbouwsysteem. Als belastingbetaler subsidiëren we de landbouw, dan mogen we ook zeggen hoe de overheid die subsidie verstrekt, zegt Goulson. “We kunnen het systeem op z’n kop zetten en de meeste subsidies uitkeren aan kleine boeren, die op een biologische manier streekgebonden producten verbouwen.” Dat is productiever, is goed voor de grond en geeft insecten een leefbaar landschap.

Annerieke Velvis