Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verkiezingsspecial Podcast Puur Natuur

16 november 2023 | Shanti Haas

Zesentachtig procent van de mensen in Nederland vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Maar hoe denken politici daar eigenlijk zelf over? Hebben onze leiders in Den Haag nog wel een band met de natuur? En wat gaan zij doen om de natuur beter te beschermen? Benieuwd naar deze antwoorden nodigde Natuurmonumenten lijsttrekkers en fractievoorzitters uit om op pad te gaan met natuurliefhebber Ruben Hein. Uit de Haagse hectiek naar de rust, ruimte en modderige paadjes van hun favoriete natuurgebied. De eerste drie gesprekken met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn vanaf nu te horen in de Puur Natuur Verkiezingsspecial.

Jesse Klaver op pad met Ruben Hein voor de Podcast Puur Natuur Verkiezingsspecial

Uitgerust met twee verrekijkers trekt zanger en zelfverklaard vogelnerd Ruben Hein met zijn gasten verschillende natuurgebieden in. Al wandelend, luisterend en rondkijkend komen de meest uiteenlopende natuuronderwerpen aan bod. Van stikstof tot staartmees, van boer tot boswachter. Over voorbij vliegende vogels, vernatting, de veestapel en de val van het kabinet. Het komt allemaal langs in de eerste afleveringen van de Puur Natuur Verkiezingsspecial.

Inzet van links tot rechts: meer natuur in Nederland nodig

Na de eerste drie wandelingen blijken Sophie Hermans, Rob Jetten en Jesse Klaver het er in ieder geval over eens te zijn dat er meer natuur moet komen, natuurgebieden met elkaar verbonden moeten worden, en dat dit de enige weg uit de stikstofcrisis is. Hermans neemt het zichzelf en andere partijen kwalijk dat “er eindeloos gediscussieerd is over een jaartal: 2030 of 2035. Terwijl: begin gewoon. Het is nu 2023.”  “Begin gewoon”, stelt ook Jesse Klaver, die in de eerste 100 dagen van het kabinet hier werk van wil maken: “Je moet beginnen anders gebeurt er niets. We willen dat in de eerste honderd dagen van een nieuw kabinet die Green Deal er komt. Dat duidelijk is welke plannen we hebben, welke natuurgebieden we willen vergroten en aanleggen.” Ook Jetten maakt zich zorgen over het realiseren van natuurdoelen en zag als klimaatminister hoe natuur- en klimaatherstel hand in hand gaan. Maar de realiteit is weerbarstig, waarschuwt Jetten: “Vogels trekken niet naar het Malieveld.”

Boswachters in actie

Om de natuur wel een broodnodige stem te geven, roepen honderden boswachters in een manifest de politiek op om de natuur beter te beschermen. Ook namen tientallen boswachters uit verschillende natuurgebieden een persoonlijke videoboodschap met #BeterschapNatuur op.  Uit onderzoek blijkt dat 86% van de mensen in Nederland, ongeacht stemgedrag, wil dat de overheid onze natuur beter beschermt. De afgelopen weken ontving Natuurmonumenten dan ook veel steun van duizenden Nederlanders die hun persoonlijke beterschapswensen voor de natuur instuurden. Met wensen als “aan het beleid ligt het niet. Gewoon een kwestie van uitvoeren. Gewoon doen!” en “maak werk van al dat gepraat” is de boodschap van boswachters en burgers helder. Het sluit aan bij de ambities van de politici om gewoon te beginnen, Natuurmonumenten waakt ervoor dat dit na de verkiezingen ook gebeurt. De beterschapswensen worden verzameld en, tijdens de coalitievorming, aangeboden bij onze nieuwe politieke leiders om de dringende oproep van de boswachters kracht bij te zetten.

Sophie Hermans op pad met Ruben Hein voor de Podcast Puur Natuur Verkiezingsspecial

Sophie Hermans en Ruben Hein bij Buitenplaats Schaep en Burgh

Aflevering 1: Met Sophie Hermans (VVD) naar buitenplaats Schaep en Burgh

Op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland wandelen Ruben Hein en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans door de herfstige beuken- en eikenlanen. Naast het drukke Kamerwerk maakt ze graag tijd om in het weekend de natuur in te gaan. Maar wanneer Ruben haar een verrekijker overhandigt, volgt al snel een eerste bekentenis: Hermans is bang voor vogels. Gelukkig weerhoudt dat haar niet van deze en vele andere wandelingen in de natuur. Ze vindt de natuur belangrijk, niet alleen om er je gedachten te kunnen ordenen of juist uit te zetten, maar ook om te behouden en beschermen voor de toekomstige generaties. En daar ziet de fractievoorzitter een grote taak voor de overheid. Zo geeft Hermans aan dat natuurgebieden verbonden moeten worden en dat het Natuurnetwerk Nederland volgens de afspraken in 2027 afgerond moet zijn. Ook neemt zij het zichzelf en de politiek kwalijk dat “er eindeloos gediscussieerd is over een jaartal: 2030 of 2035. Terwijl: begin gewoon. Het is nu 2023.“ De fractieleider benadrukt: “We moeten alles op alles zetten om de komende twee tot drie jaar te doen wat we kunnen doen.” In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de natuur een intrinsieke waarde heeft, mede vanwege een gedachtenexperiment dat afgelopen zomer tijdens een ledenbijeenkomst in Almere tot een mooie discussie leidde. Ze is blij dat het halen van natuur- en klimaatdoelen bij de VVD nu hoog op de agenda staat, mede dankzij een nieuwe generatie VVD’ers.

Beluister hier de podcast met Sophie Hermans

Rob Jetten en Ruben Hein in natuurgebied Meijendel

Rob Jetten en Ruben Hein in natuurgebied Meijendel

Aflevering 2 - Met Rob Jetten (D66) naar Meijendel

D66-lijsttrekker Rob Jetten en Ruben Hein trekken erop uit in Meijendel, een waterrijk natuur- en duingebied ten noorden van Den Haag. Hij had het liefst de Ooijpolder in Nijmegen laten zien waar hij in de buurt woont, maar doordeweeks is Jetten als demissionair minister van Klimaat en Energie meestal te vinden in Den Haag. Hij fietst, wandelt en hardloopt graag met vrienden in de natuur en het is de plek waar hij tot rust komt. Hij ziet de natuur echter ook veranderen: “Ik ben de afgelopen jaren vaak met boswachters op werkbezoek geweest. En dan word je gewezen op dingen die je zelf niet ziet. Dan zie je de enorme verdroging, die minstens zo’n grote bedreiging is voor de natuur als stikstof.” Als hij op plekken komt waar de biodiversiteit dankzij natuurherstelprojecten weer floreert, raakt hem dat. “Pas dan zie je wat we de afgelopen decennia kwijtgeraakt zijn.”

Jetten wil graag dat de volgende ministers van klimaat en van natuur ervoor zorgen er één aanpak gaat komen vanuit de overheid voor klimaat en natuur. “Nu zijn het nog teveel gescheiden domeinen, maar die moeten elkaar juist meer gaan versterken.” Ook moet er meer natuur komen: ongeveer het oppervlakte van de Veluwe erbij, maar dan verspreid over heel Nederland om de huidige natuur robuuster te maken. Volgens de D66 lijsttrekker waren ze in het vorige kabinet goed op weg om klimaat- en natuurdoelen te halen. Hij baalde dan ook van de val van het kabinet. Hij ziet een groot risico dat het natuurbeleid na 22 november in een impasse komt, omdat de politiek al twee decennia lang bang is om het eerlijke verhaal te vertellen. Daarom steunde Jetten de recente oproep van boswachters van Natuurmonumenten om de natuur beter te beschermen: “De natuur heeft uiteindelijk geen stem. Vogels trekken niet naar het Malieveld. Dus we moeten ervoor zorgen dat anderen de belangen van de natuur behartigen.”

Beluister hier de podcast met Rob Jetten

Jesse Klaver en Ruben Hein in Westduinpark

Jesse Klaver en Ruben Hein in Westduinpark

Aflevering 3 - Met Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) naar Westduinpark

Jesse Klaver, fractievoorzitter voor GroenLinks-PvdA en kandidaat nummer 3, draagt vanaf oktober standaard laarzen als hij de natuur ingaat. Hij heeft de natuur vanuit huis uit meegekregen. In zijn jeugd ging hij stukken fietsen met zijn opa in West-Brabant die hem vertelde over de pracht van de bomen en de ‘circle of life’. Volgens Klaver betekent de natuur voor GroenLinks-PvdA alles. “Als die natuur verstoord raakt, dan raakt het hele leven verstoord. We voelen een grote verantwoordelijkheid om onze Aarde leefbaar te houden.” Ook boeren kunnen daar aan bijdragen volgens Klaver, maar dan moet daar wel een goed verdienmodel tegenover staan. Over het door Frans Timmermans genoemde ‘verbond tussen boeren en boswachters’ zegt Klaver: “We willen een nieuw sociaal contract tussen de natuur en iedereen die gebruik maakt van het land. (..) Als boeren gaan meehelpen met natuurbeheer dan moeten ze daar een eerlijke prijs krijgen, net als dat terreinbeherende organisaties betaald krijgen voor natuurbeheer.” Hiermee wil GroenLinks-PvdA de polarisatie in het landbouwdebat een halt toe roepen.

Over het Transitiefonds voor de natuur van 24 miljard is hij kritisch. Als hij maar één maatregel mag invoeren in een volgende kabinetsperiode dan wil Klaver het grondwaterpeil op veel plekken omhoog. “We moeten vernatten omdat het mes aan twee kanten snijdt. Het is goed voor CO2-reductie en veel robuustere natuur en het terugdringen van stikstofuitstoot.” Met een Nederlandse Green Deal wil de partij net als in Europa een Natuurherstelwet: ‘’Om te zorgen dat er meer natuur bijkomt in Nederland. Het probleem is dat de natuur in Nederland niet robuust genoeg is. Je moet natuur verbinden en vergroten. Je moet beginnen anders gebeurt er niets. We willen dat in de eerste honderd dagen van een nieuw kabinet die Green Deal er komt. Dat duidelijk is welke plannen we hebben, welke natuurgebieden we willen vergroten en aanleggen.” 

Beluister hier de podcast met Jesse Klaver

Over de host van de podcast: Ruben Hein

De host van de podcast is pianist, zanger en fervent vogelaar, Ruben Hein (1982). Hein is bekend van zijn karakteristieke, warme stem, eigenzinnige pianospel en soulvolle popsongs. Hij won in 2018 het televisieprogramma Wie Is de Mol. Voor het maken van zijn vijfde studioalbum besloot Ruben Hein zijn twee grootste liefdes, Muziek & Natuur, samen te brengen op de bijzondere plaat 'OCEANS'. OCEANS was tevens het startschot voor stichting ‘AANPOTEN’, welke hij samen met vriend en ecoloog Ruurd Jelle van der Leij opgestart is. Doel van de stichting is het herstellen van de biodiversiteit door het aanplanten van inheemse struiken en planten. Daarnaast staat Ruben momenteel in het theater met de voorstelling ‘Leveller’, waarin zijn muziek en de natuur samensmelten.

Hoe luister ik de podcast?

Een podcast is een soort radioprogramma dat je beluistert waar en wanneer het jou uitkomt. Met de podcast Puur Natuur hoor en leer je meer over de afwisselende natuur in ons land en deze herfst dus met drie politici in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Beluister de verhalen in de podcast waar en wanneer je maar wilt. Je kunt de podcast beluisteren via AcastSpotify en via de podcast-app op je iPhone (iTunes) of Android-mobiel (Stitcher). Meer informatie over de podcast is hier te vinden.

Verantwoording

Natuurmonumenten heeft voor de podcast de lijsttrekkers of fractievoorzitters van de huidige coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) en de drie partijen die het hoogste in de peilingen staan (NSC, GroenLinks-PvdA en VVD) uitgenodigd. Van deze zes partijen zijn tot nu toe VVD, GroenLinks-PvdA en D66 ingegaan op onze uitnodiging. Pieter Omtzigt (NSC) heeft toegezegd graag na de verkiezingen mee te doen aan de podcast. Deze aflevering volgt dus nog.

De eerste drie gesprekken met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn vanaf nu te horen in de Puur Natuur Verkiezingsspecial, een podcast van Natuurmonumenten.

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter