Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vleermuizentelling in forten

06 februari 2018 | Olga Ekelenkamp

In Fort Kijkuit, Fort Hinderdam en Fort Uitermeer zijn er dit jaar meer vleermuizen waargenomen dan in 2017.

watervleermuis

Welke soort vleermuizen en hoeveel overwinteren in onze forten? Om een antwoord op deze vraag te krijgen, gingen drie boswachters met zaklamp, spiegel en ladder op zoek naar vleermuizen in Fort Kijkuit, Fort Hinderdam en Fort Uitermeer. Hoewel de soorten niet veel afweken van vorig jaar, zijn er dit jaar wel méér vleermuizen waargenomen dan in 2017.

Onder water gezet

Om een fijn klimaat voor vleermuizen te creëren, heeft Natuurmonumenten zowel de boven- als de benedenverdieping van de mitrailleurkazemat van Fort Kijkuit onder water gezet. Tijdens de telling bleek dat het verhogen van de vochtigheid effect heeft gehad. Er werd één baardvleermuis gespot en twee gewone grootoorvleermuizen. Forten zijn als overwinterplaats niet alleen populair bij vleermuizen. Ook vlinders brengen de koude maanden graag door in deze gebouwen. In de kazemat werden 6 roesjes (nachtvlinder) aangetroffen.

Verrassing

Ook in Fort Hinderdam, dat niet toegankelijk is voor het publiek, werden één baardvleermuis en één gewone grootoorvleermuis gevonden. Naast de twee vleermuizen vonden de boswachters verse sporen van een marter in het fort. Aan de nieuwe eieren, veertjes van een prooi, pootafdrukken en natte sporen op de rustplaats, was te zien dat de marter op het moment van de telling aanwezig was. Deze verrassende waarneming is minder goed nieuws voor de vleermuizen: marters lusten ze namelijk graag!

Watervleermuizen

Hoewel Fort Uitermeer niet in eigendom van Natuurmonumenten is, zijn ook hier de vleermuizen geteld. Net als in voorgaande jaren komen hier, naast baardvleermuizen,  ook behoorlijk wat watervleermuizen voor.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp