natuurgebied

Landgoed Haarzuilens

nieuws

Vlinderidylle op Haarzuilens

Natuurmonumenten heeft een Vlinderidylle aangelegd op landgoed Haarzuilens. Dat is een gebied speciaal voor vlinders, bijen, libellen én mensen. Het gaat om een perceel ter grootte van twee voetbalvelden tussen de Thematerweg en de Haarrijnse plas. Hier kun je in het voorjaar genieten van heel veel bloemen en vlinders.

Al decennia lang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Uit onderzoek van de Vlinderstichting blijkt dat zowel de bedreigde soorten als sommige algemene soorten steeds maar verder achteruit gaan. Kort geleden is aangetoond dat één van de oorzaken het gebrek aan bloemen is.

Paradijs voor vlinders

Met de aanleg van een Vlinderidylle op landgoed Haarzuilens gaat Natuurmonumenten daar, samen met de Vlinderstichting, wat aan doen. De idylle wordt speciaal ingericht voor vlinders, bijen en andere insecten, zodat ze beter kunnen overleven. Hiervoor zijn heel veel bloemen nodig. Een stuk land van 2 ha wordt daarom ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel. Ook wordt er een sloot gegraven met natuurvriendelijke oevers. De sloot moet er voor zorgen dat libellen dit paradijsje straks ook kunnen vinden.

Wandelen in een bloemenzee

De idylle op landgoed Haarzuilens zal niet alleen een fijne plek zijn voor vlinders, bijen, libellen en andere insecten, maar ook voor bezoekers van het landgoed. Er komen speelse slingerpaadjes en natuurlijk een plek om even uit te rusten. Als het een beetje meezit kunnen we komend voorjaar al genieten van een kleurrijke en geurende bloemenzee”, aldus boswachter Tim Kreetz.

Het Idylle project

De Vlinderstichting en Nederlandse Bijenhoudersvereniging leggen met steun van PostcodeLoterij bloemrijke plekken aan in het hele land voor vlinders, bijen en mensen. Het gaat hierbij om inheemse planten die thuishoren in de streek. Niet dus om eenjarigen die steeds opnieuw moeten worden gezaaid, maar om duurzame kruidenrijke plekken.

Word Vriend van Haarzuilens

Voor de inwoners van Leidsche Rijn en omstreken heeft Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens een prachtig recreatie- en natuurgebied aangelegd. Maar het is nog niet klaar. Er moet nog een parkbos komen waar je heerlijk kunt uitrusten en rondstruinen.  Er zijn maar liefst 90.000 bomen nodig! Om Parkbos de Haar te realiseren, is hulp hard nodig. Word vriend en schenk een boom! Dat kan vanaf € 30 per jaar of € 2,50 per maand.

Meld je hier aan als Vriend van Haarzuilens

 

word nu lid