Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voormalig landbouwgebied straks unieke deltanatuur

17 maart 2016 | Natuurmonumenten

Tussen Middelharnis en Stellendam ontstaat over een paar jaar een gebied met meer natuur en recreatie. De landbouw wordt versterkt, duurzame energie opgewekt én een gebied waar mensen prettig kunnen wonen. Belangrijk onderdeel is de aankoop en inrichting van ruim 70 hectare landbouwgrond om de unieke deltanatuur met kreekjes, slikken en schorren weer een kans te geven.

Voormalig landbouwgebied straks unieke deltanatuur

Natuurherstel Haringvliet

De aankoop van de grond aan de rand van de natuurgebieden Plaat van Scheelhoek en de Zuiderdiepgorzen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de bijzondere deltanatuur. Nieuwe natuur waar de recreant met de fiets, te voet via een struinpad, een pontje en uitkijkpunt van kan genieten. De ontwikkeling van nieuwe natuur en de verbetering van de recreatieve infrastructuur maken ook onderdeel uit van het Droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet en komen mede tot stand met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Kierbesluit

Met de bouw van de Haringvlietsluizen in 1971 werd het Haringvliet definitief afgesloten van de zee. Dit ging gepaard met een verlies aan bijzondere bloemen, planten, vogels, zoogdieren en vlinders. In 2018 gaan de sluizen op een kier. “Door de terugkeer van de overgang van zoet rivierwater naar zout zeewater, kunnen we de verloren oer-Hollandse natuur in het Haringvliet in ere herstellen. Het Haringvliet kan een prachtig natuurgebied worden met iconen als de zeearend en, de steur. Een kruispunt van internationaal belang voor miljoenen trekvogels en -vissen. En dat in combinatie met volop mogelijkheden voor recreatie en kansen voor lokale ondernemers’’, aldus Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.

Gert de Groot, beheerder Natuurmonumenten: “De uitbreiding van de Plaat van Scheelhoek en de Zuiderdiepgorzen is een enorme verrijking. Hier krijgt unieke getijdenatuur met kreekjes, slikken, schorren en begraasd zilt grasland weer een kans. Zo geeft het trekvogels en trekvissen een nieuwe plek om te leven. Als je de dijk langs het Haringvliet oploopt, heb je straks een panoramisch uitzicht over het Haringvliet, de vogeleilandjes, het uitgestrekte rietmoeras van Scheelhoek, het Zuiderdiep en de achterliggende polders en dijken”.

Toegankelijke natuur

De nieuwe natuur wordt toegankelijk met de fiets, te voet of vanaf het water met een trekpontje, kano of fluisterboot. Ook komen er uitkijkpunten over de Scheelhoek en het Haringvliet. De gemeente Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor de wandel- fiets- en vaarroutes in dit gebied.

Op donderdag 17 maart ondertekenden het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland de overeenkomst om het gebied de komende jaren te ontwikkelen.

Natuurmonumenten