Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrienden van Haarzuilens dragen bij aan mooier landgoed

06 mei 2019 | Floor Woortman

Dankzij de bijdrage van de vrienden van landgoed Haarzuilens hebben de boswachters weer een aantal mooie projecten kunnen realiseren.

bloemen

Kleurrijke bloemenblokken

Het gaat niet al te best met de insecten in Nederland. Ze missen bloemen en kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Dankzij de vrienden van landgoed Haarzuilens hebben de boswachters o.a. langs het Haarpad een aantal ‘blokken’ ingezaaid met bloemenmengsels. Deze bloemenblokken bieden extra nectar, voedsel en dekking voor insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken. In de winter blijven de ruige blokken staan wat weer voor veel dekking zorgt voor vogels en muizen. En tot slot is het natuurlijk ook voor jou om van deze kleuren en geuren te genieten.

Veldstruwelen

Op verschillende plekken in de graslanden zijn kleine struikjes aangeplant. Deze struikjes zorgen voor zogenaamde zangposten voor vogels als grasmus en roodborsttapuit die vanuit het topje druk kan zingen om hun territorium af te bakenen. Daarnaast zijn de struwelen bloeiend wat weer voor extra nectar zorgt voor de insecten.

Gemengde haag

Al eerder plantten we op verschillende plekken hagen aan. Deze bestonden veelal uit meidoorns en worden periodiek gesnoeid. Dit is vooral voor het landschap een extra aanwinst. Dit jaar hebben we ook een extra haag aangeplant die lekker ruig mag worden en uit verschillende soorten bestaat. Door dat deze haag lekker ruig mag worden krijg je veel extra plekjes voor vogels om hun nest te bouwen. Ook zorgt de haag voor luwte in het naastgelegen grasland.  Vlinders zijn daar erg blij mee, want die hebben soms wel wat ‘last’ van de polderwind.

Telegraafpalen

Net als vroeger zien wij weer graag de zwaluwtjes zitten op de draden langs de akkers. Vroeger stonden er telefoonpalen langs het Haarpad. Met het terugbrengen van deze palen willen wij bijdragen aan het authentieke cultuurlandschap met haar hagen, kleinschalige akkertjes en de zwaluwtjes op wacht op de draden.

Speelnatuur van OERRR

 

FloorWoortman
Floor Woortman