Ga direct naar inhoud
Nieuws

Water Marker Wadden vol watervlooien

05 juni 2018 | Wilco Meijers

Het water van Marker Wadden zit vol met watervlooien en watermuggen. Dat ondervond boswachter André Donker tijdens een duik in een slibgeul bij Marker Wadden.

Duik in Marker Wadden

De duikende boswachter zag onder water nauwelijks een hand voor ogen. “Ik zag vooral een dichte miste mist van watervlooien. Door deze explosie van waterleven was het zicht maximaal slechts 50 cm.”

Ideaal visvoer

André dook 16 mei met zijn vaste onderwatercameraman, vrijwilliger Jackie Oomen, op drie plekken in het water van Marker Wadden. Vooral in het meest noordelijke slibdeel wemelde het van de watervlooien. “Echt enorm. Dat zie je ook direct terug in de aanwezigheid van andere dieren. Watervlooien zijn ideaal voedsel voor jonge vissen zoals spiering die in de slibgeulen opgroeien. En daar komen weer vogels op af zoals visdiefjes, dwergsterns en meeuwen.”

De boswachter zag ook een nieuw onderwaterlandschap. “Twee jaar geleden was dit een donkere, troebele wereld met heel veel slib in het water. Nu zag ik op een maximale diepte van 2.8 meter een grillige bodem met onderwaterduinen of zandbanken. Op de bodem zag ik garnaalachtigen en een klein begin van waterplanten.”

Zachte oevers

Het koste de boswachter wel enige moeite om het water in en uit te gaan. “De kleibodem is superzacht en stoft enorm bij beroering. En de oeverranden zijn feitelijk te slap om als duiker het water in te gaan. We hebben zelfs een keer hulp moeten vragen om weer los te kunnen komen met onze zware uitrusting. Lastig om in te werken, maar ook heel mooi. Marker Wadden heeft zachter oevers, in tegenstelling tot de rest van het Markermeer. Dat was een belangrijke voorwaarde van dit natuurproject. Die zachte oevers zitten boordevol met leven. Dat merkte is ook met het verlaten van het water, toen groene kikkers me met hevig gekwaak uitluiden.”

Zelf Marker Wadden ontdekken? Vanaf 8 september is het hoofdeiland toegankelijk voor het publiek.

 

Wilco Meijers