Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wie is de Groenste Politicus van 2017?

04 december 2017 | Frans Bosscher

Welke politicus heeft zich het meest ingezet voor natuur en landschap in ons land? Meld jouw favoriet aan.

Wie is de Groenste Politicus van 2017?

De strijd om de verkiezing van de Groenste Politicus 2017 barst los. Van 4 tot 15 december kun je je favoriete politicus via groenstepoliticus.nl nomineren. Alle politici en bestuurders die zich inzetten voor een groenere wereld, of ze nou werkzaam zijn binnen een gemeente, waterschap, provincie of in de landelijke of Europese politiek, kunnen genomineerd worden.

Natuurmonumenten organiseert de verkiezing van de Groenste Politicus voor de tiende keer. Vorig jaar was GroenLinks-kamerlid Rik Grashoff de winnaar. Met de verkiezing wil Natuurmonumenten de betrokkenheid van politici bij de natuur vergroten.

Visie en lef

Meer politieke betrokkenheid is volgens Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, hard nodig. “Het aantal insecten is de afgelopen 27 jaar met maar liefst 76 procent afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd. Schrikbarend nieuws en een regelrechte bedreiging voor al onze ecosystemen. We kunnen onze ogen dan ook niet langer sluiten voor de ecologische crisis die zich op ons platteland voltrekt. Een belangrijke oorzaak van deze crisis is de intensieve landbouw. We moeten in Nederland anders omgaan met landbouw, en dat kán ook. Maar dat vraagt moedige politieke keuzes op alle niveaus. Keuzes die getuigen van visie en lef.”

Het verschil maken

Dat de politiek zowel op Europees als gemeentelijk niveau grote impact heeft op natuur en landschap, blijkt overduidelijk uit de politieke realiteit. Marc van den Tweel: ”De komende weken wordt er bijvoorbeeld in Brussel gesproken over een nieuw gezamenlijk landbouwbeleid. Daar worden cruciale keuzes gemaakt over de koers. Kiezen we voor een intensieve landbouw of geven we juist steun aan een extensievere en meer duurzame landbouw in Europa. En op lokaal niveau staat bijvoorbeeld tegelijkertijd de Brabantse gemeente Oirschot voor de keuze of ze toestemming geeft voor de aanleg van een megastal met 16.000 varkens pal naast één van onze meest bijzondere natuurgebieden daar, de Kampina. Politiek lef, leiderschap en een groene visie maken dan het verschil.”

Shortlist

Uit alle genomineerde kandidaten wordt een shortlist samengesteld waarop vanaf februari op gestemd kan worden. Uit de drie kandidaten die de meeste stemmen krijgen, selecteert een vakjury de winnaar. Deze wordt live bekend gemaakt in het VARA-programma Vroege Vogels op zondagochtend 11 maart op NPO Radio 1.

Frans Bosscher