Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wie wordt de Groenste Politicus van 2016?

01 december 2016 | Wilco Meijers

Zes politici zijn in de run voor deze eervolle vermelding. Breng ook je stem uit!

Wie wordt de Groenste Politicus van 2016?

Uit de drie kandidaten die de meeste stemmen krijgen, selecteert een vakjury de winnaar. Deze wordt live bekendgemaakt in het VARA-­programma Vroege Vogels op zondagochtend 18 december op NPO Radio 1.

Breng ook je stem uit via groenstepoliticus.nl

Groen leiderschap

Hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse is een van de juryleden. “De natuur in ons land staat er belabberd voor. Nederland doet het ‘t slechtst van heel Europa als het gaat om behoud van wilde planten en dieren. Dat moet anders. Tegen de politiek zeg ik: sta op, ontwikkel een visie op de toekomst van dit land! Gelukkig zijn er politici die het goede voorbeeld geven. Ik werk er graag aan mee hen de aandacht te geven die ze verdienen.”

Algemeen directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten onderstreept de noodzaak van groen leiderschap: ‘In Parijs zijn noodzakelijke afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Maar het blijft spannend of de politiek in praktijk genoeg opkomt voor belangen van natuur en milieu. Deze kandidaten staken hun nek uit in lastige discussies over landbouw, klimaatverandering en de achteruitgang van plant- en diersoorten. Die politici zetten we graag in de schijnwerpers.”

De kandidaten

Hieronder de zes genomineerde politici.

placeholder

Rik Grashoff Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Lanceerde o.a. zijn initiatiefnota ‘Vogels de Weide Wereld in’ met ambitieuze voorstellen om de weidevogels in Nederland te helpen. Vurig pleitbezorger van duurzame landbouw.

Fatma Koşer KayaTweede Kamerlid voor D66. Publiceerde o.a. de visie 'Wees wijzer met de Waddenzee'. Hierin bepleit ze betere bescherming van de Waddenzee. Ze pleit ook voor voor een duurzame toekomst van vis en vissers.

Henk LeendersTweede Kamerlid voor PvdA. Presenteerde o.a. zijn nota 'Groen en water in de stad' met een actieplan voor meer groen en water in onze steden. Streed ook tegen gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Michiel Rijsberman Gedeputeerde van de Provincie Flevoland namens D66. Speelde o.a. een onmisbare rol in de ontwikkeling van de Marker Wadden. Pleit ook voor het Markermeer/IJmeer als een Toekomstbestendig Ecologisch Systeem.

Eric SmalingTweede Kamerlid voor SP. Strijdt o.a. tegen de verrommeling van het landschap en het stoppen met kustbebouwing. Pleit voor vermindering van CO2-uitstoot en het tegengaan van bodemdaling in het veenweidegebied.

Gerben-Jan Gerbrandy Lid van het Europees Parlement namens D66. Heeft zich o.a. ingezet voor een ambitieus Europees milieu-actieprogramma een actieplan tegen wild life crime. Pleit voor vergroening van het Europees landbouwbeleid.

Breng je stem uit!

Meer achtergronden en behaalde resultaten van de kandidaten staan op groenstepoliticus.nl.

Een van hen neemt op 18 december het stokje over van het Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) die door Natuurmonumenten vorig jaar werd uitgeroepen tot Groenste Politicus. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing voor de negende keer. De verkiezing loopt t/m dinsdag 12 december.

Natuurmonumenten en Vroege Vogels nodigen iedereen uit om te stemmen!

Wilco Meijers