Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame witte kievitsbloemen in Oosterland

29 april 2019 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Het lukt Natuurmonumenten om de populatie zuivere witte wilde kievitsbloemen in het Oosterland voorlopig te behoeden voor uitsterven. Na een telling van Boswachter Jacob de Bruin, blijkt dat er dit jaar 89 wilde witte kievitsbloemen staan, waarvan zelfs 31 op dit moment in bloei! Natuurmonumenten probeert de populatie te behouden terwijl de omstandigheden in Oosterland niet gunstig zijn. Het waterpeil is te laag en er is geen winteroverstroming.

Zeldzame witte kievitsbloemen in Oosterland

De bijna 100 exemplaren zijn inmiddels waarschijnlijk hoogbejaard (minimaal tientallen jaren) en kunnen zich niet op een natuurlijke manier uitzaaien. Met een beheer van maaien, afvoeren en bekalken proberen we de oude bollen zo goed mogelijk te verzorgen tot de omstandigheden verbeterd kunnen worden. Wij oogsten de zaden en die worden vervolgens door een vrijwilliger opgekweekt. Soms zitten er wel 100 goede zaden in een zaaddoos!

Ook bij het opkweken is het opletten, slakken zijn namelijk gek op kievitsbloemen. Door middel van opkweken proberen we het aantal exemplaren te verhogen. Deze opgekweekte exemplaren worden na een aantal jaren weer in het Oosterland geplant.

Intussen werken we hard aan verwerving van de laatste percelen zodat we de hydrologie kunnen herstellen. Uiteindelijk streven we naar een kievitsbloemenpolder met hectaren vol met witte kievitsbloemen. De Drentse Aa zal elke winter deze polder overstromen zodat grasgroei wordt vertraagd, bodem wordt gebufferd, de slakken worden geweerd en dat de zaden worden verspreid.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe