Ga direct naar inhoud

Parkeerbijdrage

Je bent van harte welkom om te genieten van onze natuurgebieden. Het beheer van natuur, erfgoed en recreatieve voorzieningen is kostbaar. Om de kosten eerlijker te verdelen, vragen we een parkeerbijdrage van niet-leden. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis. Zij dragen immers al bij via hun lidmaatschap.

Eekhoorn

Parkeerbijdrage: kosten eerlijker verdelen

Even uitwaaien, een flinke wandeling, een rondje hardlopen of op stap met de boswachter? Je bent welkom in onze natuurgebieden. Om alle bezoekers zo goed mogelijk te ontvangen, zorgen we dat er bijvoorbeeld wandel- en fietspaden, gemarkeerde routes, parkeerplaatsen en bankjes langs de paden zijn. Het beheer van onze natuurgebieden is kostbaar. Daarom vragen we iedereen mee te helpen de natuur in stand te houden. Omdat leden van Natuurmonumenten al bijdragen via hun lidmaatschap, kunnen zij gratis parkeren. Met deze parkeerbijdrage helpen ook niet-leden mee.

Parkeren: hoe werkt het?

Leden parkeren gratis met hun ledenpas.

Parkeerbijdrage niet-leden:  € 1,75 per uur, met een maximum van € 7,00 per dag. Het betalen gaat altijd per heel uur. Halen en brengen, tot 15 minuten, is gratis. 

Er zijn door het land verschillende betaalmogelijkheden. Op de grotere parkeerterreinen staat er een slagboom en een betaalzuil. Op de kleinere parkeerterreinen is het mogelijk via een betaalzuil of met een QR-code te betalen. Contant betalen is nergens mogelijk.

Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis door het scannen van de QR-code op de ledenpas bij de betaalzuil of bij de uitrit.

Door heel Nederland

We introduceren de komende jaren een parkeerbijdrage bij meerdere natuurgebieden. Op dit moment vragen we al een parkeerbijdrage bij de volgende gebieden:

  • Landgoed Hackfort, Vorden
  • Landgoed Haarzuilens, Utrecht
  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek op Buitenplaats Boekesteyn, ’s-Graveland
  • Buitenplaats De Tempel, Rotterdam
  • ENCI groeve, Maastricht
  • Nationaal Park Zuid-Kennemerland (vanaf 1 april 2023)
    • Duin en Kruidberg
    • Koningshof
    • Heerenduinen
    • Midden-Herenduin
Parkeren bij Natuurmonumenten

Voordeel voor leden

Naast gratis parkeren zijn er meer voordelen voor leden. Natuurmonumenten organiseert jaarlijks meer dan 1000 activiteiten en excursies in de natuur. Leden krijgen tot wel 40% korting. 

Wil je ook profiteren van deze voordelen en de natuur beschermen? Word direct lid via het online formulier.

Parkeerbijdrage - veelgestelde vragen