Nieuws van de boswachter

Bescherm de kust, word Baywatcher

08 januari 2016 | Natuurmonumenten

“Als we de kust nu kapot maken, zijn we het voor altijd kwijt.” Dit zegt Natuurmonumenten in reactie op een besluit van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu om de regels voor bebouwing aan de Nederlandse kust af te schaffen. De natuurorganisatie is bezorgd over de consequenties voor het open, ongerepte landschap en de daarmee gepaarde natuur. Zij wil dat er goed wordt nagedacht over de inrichting van de Nederlandse kust voor de bouwplannen uitgevoerd worden. De natuurorganisatie staat er niet alleen in. Vele bezorgde burgers meldden zich al. Daarnaast tekenden 12.500 mensen al de Baywatch-actie.

Bescherm de kust, word Baywatcher

Gert de Groot, kustbeheerder: “Elke kustgemeente in Nederland bouwt straks iets dat zogenaamd goed past bij de omgeving. Maar de brede blik mist. Het beeld dat ik voor me zie is goedbedoelde rommel. Bebouwing mag heus, maar doe het slim en behoud de openheid van onze duinen en stranden.”

Pleidooi voor goed doordachte aanpak

Natuurmonumenten is voorstander van economische ontwikkeling maar pleit voor een goed doordachte aanpak. Juist de ongerepte Nederlandse kust is een toeristische trekpleister. Zo verblijven 350.000 Belgen jaarlijks aan onze stranden. Nu het Rijk de provincies en gemeenten voor de kust verantwoordelijk maakt, dreigt een overkoepelende visie op het totale landschap; zee, duinen en strand te verdwijnen. Natuurmonumenten wil wildgroei aan bouwplannen voorkomen en roept mensen op om de campagne te steunen en Baywatcher te worden op www.beschermdekust.nl Dit is een initiatief van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Zeeuwse milieufederatie, Zeeuwse Landschap, Landschap Zuid-Holland, stichting Duinbehoud en Natuurmonumenten.

Petitie aan Tweede Kamer

Op 19 januari biedt Natuurmonumenten samen met de andere natuurorganisaties de Tweede Kamer een petitie aan.

Noot voor de redactieMarlous van 't Pad Bosch 06-52525645 m[dot][email protected][dot]nl @MarlousPadBosch

Natuurmonumenten
logo