Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Eiland Tiengemeten genomineerd voor Natura-2000 Award

19 mei 2014 | Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is genomineerd voor de Natura 2000 Award met het eiland Tiengemeten. De internationale prijs beloont goede Natura 2000 voorbeelden uit heel Europa, die bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit in Europa.

Eiland Tiengemeten genomineerd voor Natura-2000 Award

Natuurmonumenten is genomineerd voor de Natura 2000 Award met het eiland Tiengemeten. De internationale prijs beloont goede Natura 2000 voorbeelden uit heel Europa, die bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit in Europa.

Natuur en economie

De award bestaat uit vijf categorieën: natuurbeheer, communicatie, verzoening van belangen en percepties en netwerken, grensoverschrijdende samenwerking en toegevoegde sociaal- economische waarde. Tiengemeten is genomineerd in deze laatste categorie. Natuurmonumenten is bijzonder verheugd door deze nominatie omdat dit bewijst dat als in natuur wordt geïnvesteerd er ook ruimte ontstaat voor economische en maatschappelijke activiteiten. Zo biedt Tiengemeten werkgelegenheid aan werknemers van de zorgboerderij, de Herberg, Natuurmonumenten en toeleveranciers. Daarnaast worden de recreatieve voorzieningen op het eiland geëxploiteerd door een mix van profit en non-profit organisaties.

Natuur en cultuur

Natuurmonumenten heeft op het natuureiland Tiengemeten sinds 2006 bijna 1000 ha internationaal waardevolle natuur ontwikkeld in het Natura 2000 gebied Haringvliet. Voormalige landbouwgrond is daarbij in samenwerking met belanghebbenden en overheden omgevormd naar natuur. Er is niet alleen natuur ontwikkeld, ook waardevolle cultuurhistorie zoals eendenkooien, dijken en boerderijen zijn bewaard gebleven. De biodiversiteit op het eiland is daardoor aanzienlijk toegenomen. Henk Maijer, Boswachter bij Natuurmonumenten op het eiland: “We zijn erg blij dat we dit met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. Het is een prachtig eiland, wat meehelpt om de soortenrijkdom in Nederland en Europa te vergroten.” Dit laatste is hard nodig, wereldwijd is er immers nog 70% van de oorspronkelijke soortenrijkdom over, in Europa is dat 50% en in Nederland resteert slechts 15%.

Recreatie

Door veel recreatieve mogelijkheden te bieden werden ook bezoekers uitgenodigd om zich te komen verwonderen over de ontstane natuur en cultuur. Met succes: het natuureiland in de sterk verstedelijkte Rijnmond regio (ca 2.000.000 inwoners) wordt inmiddels jaarlijks door ruim 50.000 bezoekers bezocht. Op het eiland, dat via een veerpont bereikbaar is, kunnen mensen wandelen en fietsen, er zijn verschillende vogelkijkpunten, een bezoekerscentrum, speelnatuur voor kinderen, musea, horeca en een landbouwmuseum. Ook kan men vakantiehuizen huren. Daarnaast worden er verschillende natuuractiviteiten georganiseerd. 150 vrijwilligers van Natuurmonumenten ontvangen de bezoekers van het eiland. “Het is duidelijk dat de investering in de natuur van het eiland Tiengemeten heeft geleid tot verhoging zowel de biodiversiteit als de economische en maatschappelijke waarde. Precies waarom we genomineerd zijn dus”, aldus Henk Maijer.

De Natura 2000 Award

De Natura 2000 Award wordt uitgereikt door de Europese Commissie. De prijs wordt in 2014 voor het eerst toegekend om bekendheid te geven aan het Natura 2000 netwerk en te laten zien hoe Natura 2000 gebieden bijdragen aan het behoud van biodiversiteit in Europa. Er zijn in totaal 163 inzendingen voor de Natura 2000 award, waarvan 22 zijn genomineerd voor de Natura 2000 award. Het eiland Tiengemeten dingt mee in de categorie toegevoegde sociaal- economische waarde. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 21 mei in Brussel.

Ook genomineerd voor Kennemerland-Zuid

Natuurmonumenten is samen met de PWN Waterleiding bedrijf Noord-Holland ook genomineerd in de categorie natuurbeheer met het project “The daring Dutch: restoring the dynamic dunes”, een duinherstelproject in het het Natura 2000 gebied Kennermerland-Zuid.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie neem contact op met Sari Schoo, persvoorlichter Natuurmonunenten, via: 06-54295248, [email protected] of @sarisaar

Meer informatie over de award: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/about-the-award/index_en.htm

Natura 2000
Natuurmonumenten