Ga direct naar inhoud
Nieuws

Feestelijke opening ENCI-Groeve Maastricht

30 maart 2017 | Simone Prinsen

Op woensdag 12 april om 14.00 uur wordt de ENCI-Groeve in Maastricht geopend voor publiek. Dit wordt gevierd met al van activiteiten.

Feestelijke opening ENCI-Groeve Maastricht
placeholder

Reis in de tijd

Zin in een spectaculaire reis? Via de trap bij het uitzichtplatform aan de Luikerweg, daal je via 210 treden over een hoogte van 40 meter af door miljoenen jaren geschiedenis. Laat je begeleiden door de oehoe, één van de bewoners van de groeve, en ga 70 miljoen jaar terug in de tijd. Beleef vanaf de trap de verschillende aardlagen in de groevewand, bewonder via je smartphone mammoeten in de laatste ijstijd, vermijd Sabeltandtijgers in de tijd van jagers en verzamelaars. Verbaas je over het tijdperk waarin Limburg uit zee verrees, duik in de wereld van mosasaurus Bèr en dwaal door de wereld van de Sint-Pietersberg.

Optimale beleving

Download voor een optimale beleving vooraf de app van Natuurmonumenten. De app NatuurRoutes van Natuurmonumenten is gratis in de app store te downloaden. Het wordt aangeraden om de RouteApp thuis of in een horecagelegenheid te downloaden voorafgaand aan een bezoek aan de Sint-Pietersberg. Vul bij –Zoeken- de naam van de route in ‘Tijdreis door de groeve van de Sint-Pietersberg’, of zoek op plaatsnaam –Maastricht- en kies route ‘Tijdreis door de groeve van de Sint-Pietersberg’

Activiteiten

Na de afdaling van de trap word je een stukje door het oude kalksteengangenstelsel geleid. De wandelroute loopt langs de nieuw aangelegde kalkgraslanden, via het natuurbad en de vijver ‘Onder D’n Olifant’ door tot de overkant naar Infocentrum Châlet D’n Observant. Verwonder je in de groeve over de geschiedenis, geniet van de spectaculaire hoogten en diepten en prachtige kleuren van kalksteen en water. Laat je om 15.00, 16.00 of 17.00 uur verrassen bij de grote tent in de groeve en ontmoet dieren die 70 miljoen jaar geleden leefden of ga zelf op zoek naar fossielen. Maak kennis met de schaapskudde van de Sint-Pietersberg, ontmoet de boswachters van Natuurmonumenten en laat je onder het genot van een glaasje biologisch appelsap bijpraten over de plannen voor de groeve.

Bezoekers zijn vrij om zelf het opengestelde deel van de groeve te ontdekken, je kunt ook deelnemen aan diverse activiteiten in de groeve zoals:

  • Wandelingen met de boswachter:Wandel mee met de boswachter van Natuurmonumenten die je alles kan vertellen over de natuur in de groeve. Welke dieren en planten leven er nu al en wat kun je in de toekomst aan ontwikkelingen verwachten: De gratis wandelingen starten om 14.30, 15.30 en 16.30 uur en duren 45 minuten. Startpunt: tent in de overgangszone. Aanmelden is niet nodig.
  • Op zoek naar fossielen:Ga zelf op zoek naar kleine fossielen tijdens het mergelpracticum van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, van 14.00 tot 17.00 uur in de tent in de overgangszone. Aanmelden is niet nodig

Kom zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Parkeren kan op het Oog van Sint Pieter bij Châlet Bergrust. Van daaruit loop je via de Luikerweg ongeveer een half uur naar de trap.

Avondtochten vanaf Natuurhistorisch Museum Maastricht

Deze zijn beiden volgeboekt

Moet je overdag werken, maar wil je op deze eerste dag dat het kan toch de groeve in? Tot 20.00 uur ben je van harte welkom in de groeve en staan de boswachters klaar om je te woord te staan. Daarnaast starten na werktijd ook een begeleide wandeling en een GroeveTrap Run vanaf het Natuurhistorisch Museum Maastricht naar de ENCI-Groeve. Schrijf je in via www.natuurmonumenten.nl/agenda en neem gratis deel aan een van de tochten. Voor beide tochten is een goede conditie nodig. Kom te voet of per fiets, want er is weinig parkeergelegenheid bij het museum.

De begeleide wandeling van ongeveer 6 km start om 17.30 uur vanaf het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vanaf 17.00 uur kunnen de deelnemers in het museum een kopje koffie of thee drinken en een stukje vlaai nuttigen. Bij terugkomst in het museum wordt nog wat te drinken aangeboden.

De GroeveTrap Run van ongeveer 9 km wordt begeleid door Maastricht Running Tours en start om 18.00 uur vanaf het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Deelnemers zijn welkom in het museum vanaf 17.30 uur waar een kop koffie of thee gedronken kan worden en waar spullen achtergelaten kunnen worden. Bij terugkomst staat drinken en een heerlijk stukje vlaai klaar.

Openingstijden Groeve

De groeve is van 12 april tot 1 september dagelijks geopend van 8 tot 20 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve voor publiek geopend van 9 tot 17 uur. De groeve is niet toegankelijk voor honden vanwege loslopende geiten en schapen.

In het zuidelijk deel van de overgangszone wordt tijdens komende winter van 1 november tot 1 mei nog kalksteen gewonnen om de groeve op te kunnen leveren conform Plan van Transformatie. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars toegankelijk via de trap, maar kan niet de doorsteek worden gemaakt naar Châlet D’n Observant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Simone Prinsen, persvoorlichter Natuurmonumenten, 06-12299936, s [dot] [email protected] Rokx, Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied, 06-29097207, [email protected]

Simone Prinsen
Simone Prinsen