Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Marc van den Tweel tijdens Natuurtop 2015: ‘Van passieve contributie naar actieve betrokkenheid’

04 februari 2015 | Natuurmonumenten

Donderdag 5 februari organiseert de koepelorganisatie voor Provincies (IPO) in samenwerking met de Provincie Utrecht de Natuurtop 2015. Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten doet tijdens deze top een oproep aan bestuurders en beleidsmakers van Maatschappelijke (natuur) organisaties, het bedrijfsleven, provincies en andere overheden. Hij deelt de ervaringen van Natuurmonumenten met burgerparticipatie.

Marc van den Tweel tijdens Natuurtop 2015: ‘Van passieve contributie naar actieve betrokkenheid’

Regie loslaten

Van den Tweel gaf eerder aan de regie over natuurgebieden los te laten. Hoe werkt dit echter in de praktijk? Kunnen meer maatschappelijke organisaties deze werkwijze toepassen? Door te laten zien en vertellen hoe Natuurmonumenten deze weg bewandelt hoopt Van den Tweel tijdens de Natuurtop 2015 andere organisaties te inspireren het roer om te gooien.

‘Mensen zijn vaak nauw verbonden aan hun omgeving, zoals aan een park, een stuk braakliggend terrein of het natuurgebied dichtbij. Ze beschouwen het als hun eigen achtertuin. Het is daarom een hele logische en zo blijkt ook een zeer gewaardeerde stap om hen veel meer regie te geven’, aldus Van den Tweel. Hij roept onder andere op om communities meer te bevorderen en mensen meer te betrekken bij de werkzaamheden die je doet als maatschappelijke organisatie. Op den duur vergroot dat het verantwoordelijkheidsgevoel en wordt gezamenlijk gewerkt aan – in dit geval - een sterkere natuur in Nederland.

Mede-eigenaar

Natuurmonumenten, een vereniging met 725.000 leden en 195.000 kinderen van OERRR, maakt mensen mede-eigenaar van de natuur. Dit doet zij door samen met haar achterban natuur te beheren, mensen vragen mee te denken met de inrichting van een gebied of het samen organiseren van activiteiten. In Kardinge, Delfzijl, het Voorsterbos of landgoed Visdonk deed de natuurorganisatie positieve ervaringen hiermee op. Ook vroeg zij eind 2014 voor het tweede jaar op rij via een online enquête aan alle inwoners van Nederland hun stem te geven over recreatie in combinatie met Nederlandse natuur. Het jaar daarvoor werden zij gevraagd naar hun mening over de omgang met groot wild in Nederland. Per enquête lieten meer dan 40.000 mensen hun stem horen.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Journalisten kunnen voor meer informatie contact opnemen met Natuurmonumenten, Persvoorlichter Sari Schoo, 06-54295248 of s [dot] [email protected]

Natuurmonumenten
logo