Nieuws van de boswachter

Nieuwe natuurfilm: Holland, natuur in de delta

13 november 2014 | Natuurmonumenten

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Wereld Natuur Fonds partner van het nieuwe filmproject van de makers van De Nieuwe Wildernis.

Nieuwe natuurfilm: Holland, natuur in de delta

De missie


De film Holland, natuur in de delta is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Het is een film die ons als nooit tevoren de dynamiek en de veerkracht van het land waarin wij leven zal tonen.


Het verhaal van de film


De film Holland zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. Het verhaal van de natuurfilm wordt verteld vanuit een cultuur-historische context en gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Camera- en geluidsmensen uit binnen- en buitenland, van zeer ervaren tot aanstormend talent zullen Holland, net als De Nieuwe Wildernis doen uitblinken door de hoogste kwaliteit van beeld.


De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van leven voor alles dat de zeearend kent. Maar hij herkent haar nauwelijks want hij is hier al honderden jaren niet meer geweest; alles is nu anders. Miljoenen jaren is de natuur de dominante kracht die het deltagebied vormt dat Nederland heet. Ons land is de monding van machtige rivieren. Zij stromen van bergen en heuvels naar het laagste punt, de zee. Daar ontmoeten ze de dagelijkse getijden en spannen ze samen om een dynamische wereld te scheppen. Zo’n duizend jaar geleden begon ook de mens daarin een rol te spelen. We begonnen als de bever, barrières bouwend en geulen gravend. Door de eeuwen heen slagen we er in het water meer en meer regels op te leggen. Waar een waterbouwkundig land ooit met dijken en dammen de strijd tegen het water aanbond, hebben we ondertussen ook geleerd dat de natuur een duurzame bondgenoot is.


In recente tijd beschouwen we de natuur niet langer onze vijand en zoeken we naar een manier om haar immense creatieve kracht te benutten en zo het evenwicht te herstellen. Zo kunnen mens en natuur in deze vruchtbare delta in harmonie bestaan.


Unieke samenwerking


Met 750.000 bioscoopbezoekers heeft De Nieuwe Wildernis bewezen dat een brede publieksfilm over de Nederlandse natuur een enorme aantrekkingskracht heeft. Daarbij is het educatief pakket De Nieuwe Wildernis in de klas met een groot aantal aangesloten scholen een mooi voorbeeld van de kracht van het beeld om kinderen enthousiast te maken voor natuur en natuurbeleving.


Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds zijn mede-afzender van de film Holland, natuur in de delta. Marc van den Tweel, Sylvo Thijsen en Johan van de Gronden: "Nederland heeft natuur waarvan het belang zich tot ver over onze grenzen uitstrekt. Onze Rijn-Maas-Schelde delta is daar, als toegang tot Europa, een goed voorbeeld van. De Nederlandse delta kan uitgroeien tot een uniek internationaal voorbeeld van natuurherstel. Het is in onze eeuw mogelijk om in een dichtbevolkte, vruchtbare delta mensen èn natuur te laten floreren. Deze film toont op een krachtige manier het unieke landschap waarin we leven en de schitterende natuur die we in Nederland hebben. “


Producent EMS FILMS werkt met deze film aan het tweede deel van een trilogie over de Nederlandse natuur: HOLLAND, natuur in de delta gaat in september 2015 in première. Het derde en afsluitende deel van de trilogie is: Waddenland en zal eind 2017 uitkomen.


Bekijk hier de trailer:


Noot voor redacties, niet ter publicatie:


Voor meer informatie, neem contact op met Marlous van ’t Pad Bosch, woordvoerder Natuurmonumenten 06-52525645 m [dot] [email protected] of Ignas van Schaick, EMS films 06-13977839 ignas [dot] [email protected]

Natuurmonumenten
logo