Ga direct naar inhoud

Natuurherstel Hulshorsterzand - Wuthering Heaths

Dankzij een groot herstelproject van Natuurmonumenten op het Hulshorsterzand, in de Leuvenumse bossen, kan het zand weer stuiven.

Hulshorsterzand

Hoe het vroeger was

Aan de westkant van de Veluwe lag begin 18e eeuw nog 7.500 hectare stuifzand. Een bijzonder landschap, ontstaan door het kappen van bomen, rondtrekkende schapen en het steken van heideplaggen voor in de potstal. Door bosaanplant bleef van het gehele stuifzand uiteindelijk nog maar 170 hectare over. Ook de heide nam in omvang af. Bijzondere soorten planten en dieren zijn zo verdwenen uit het gebied of kwamen sterk in de verdrukking.

Natuurbehoud

Om deze bijzondere en kwetsbare natuur te behouden, heeft Natuurmonumenten het stuifzand en de heide uitgebreid. Met steun van de EU en provincie Gelderland verwijderden we bomen en struiken en plagden dichtgegroeide delen. Deze maatregelen zullen de levenskansen vergroten voor bedreigde diersoorten als  zandhagedis, heivlinder, mierenleeuw en nachtzwaluw.

Rondtrekkende schaapskuddes

Ten zuiden van het Hulshorsterzand is bos gekapt om de heide te vergroten. Het doel is om het  Hulshorsterzand net als vroeger weer te verbinden met de heide van Nunspeet. Nu groeit er nog veel gras, met verspreid wat struik- en kraaiheide. Rondtrekkende schaapskuddes zorgen er voor dat je straks weer eindeloos over paarse velden kunt dwalen.

Lees de projectbeschrijving.

Praat mee over natuur en recreatie op het Hulshorsterzand

Het Hulshorsterzand is een kwetsbaar natuurgebied en een thuis voor bijzondere planten en dieren. Denk daarbij aan de nachtzwaluw, de zandhagedis en de boomleeuwerik. Uiteraard doet Natuurmonumenten haar uiterste best om dit kwetsbare gebied, inclusief bijzondere flora en fauna te beschermen. Bijvoorbeeld omdat verschillende diersoorten gebaat zijn bij voldoende rust. Tegelijkertijd waarderen ook bezoekers deze mooie plek en komen er graag.

Samen met de Provincie Gelderland en de gemeenten Harderwijk en Nunspeet buigt Natuurmonumenten zich over de vraag hoe het Hulshorsterzand voldoende kan worden beschermd en hoe het gebied tegelijkertijd aantrekkelijk kan blijven voor recreatie. Daarbij is ook jouw  betrokkenheid van harte welkom.

Bezoek de livestream bijeenkomst Recreatiezonering Hulshorster-Beekhuizerzand op 17 mei. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot 20.00 uur. 

 

Life + logo

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Hierderweg