Ga direct naar inhoud

Projectbeschrijving - Natuurherstel Vreugderijkerwaard

Door de noord zuid ligging van de IJssel ligt de Vreugderijkerwaard precies op de trekroute en is bovendien een veilig ’hotel’ voor vogels: goed dineren aan de waterkant en veilig slapen op de droge zandbanken. Voor vissen is de nieuwe nevengeul een verrijking. Ze kunnen daar rustig, niet gestoord door sterke stroming van langsvarende binnenvaartschepen, hun eitjes afzetten.

Vreugderijkerwaard

Rivierduinen

Bijzonder zijn de rivierduinen in de uiterwaard. Deze waren al voor de start van het natuurontwikkelingsproject in beheer bij Natuurmonumenten. Door de jaren heen zijn deze door verstuiving ontstaan. Er groeien kwetsbare en zeldzame planten als tripmadam, knikkende distel, echte kruisdistel, sikkelklaver, veldsalie, geel walstro en grote tijm. Zaden van deze planten zijn uit het Middellandse Zeegebied met de rivier meegevoerd. 

Genieten

U bent welkom om van de steeds veranderende natuur in de Vreugderijkerwaard te komen genieten.Vanaf de parkeerplaats aan de Vreugderijkerweg loopt een wandelpad naar de vogelkijkhut. Deze is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Aan de oever van de IJssel staat een mooi vormgegeven, natuurstenen picknicktafel (bestand tegen hoog water!). Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over de rivier. Natuurmonumenten houdt regelmatig excursies in de Vreugderijkerwaard. Voor informatie en boekingen kun je terecht bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster, telefoon 0527 24 66 44 of kijk in de agenda.