Ga direct naar inhoud

Natuurpassage Naardermeer - Ankeveense Plassen

Sinds 2013 verbinden twee nieuwe natuurpassages onder de provinciale weg N236 het Naardermeer met de Ankeveense Plassen, één van de Vechtplassen. Heel belangrijk voor de dieren en planten in dit gebied.

Natuurpassage Naardermeer-Ankeveense Plassen

Natuurverbinding in gebruik

Met deze natuurverbinding is weer een cruciale schakel tussen natuurgebieden in Nederland gerealiseerd. Een belangrijke schakel in de Natte As van Nederland die waterrijke gebieden met elkaar verbindt. Hierdoor worden gebieden groter en de natuur sterker en weerbaarder. Zo bied je dieren en planten in dit drukke land meer overlevingskansen. Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de natuurkwaliteit in het Naardermeer en de Vechtplassen. Deze verbinding haalt de gebieden uit hun isolement.

Voor dieren en planten

De lichte komvorm van de passages en de natuurvriendelijke oevers zorgen ervoor dat veel dieren er gebruik van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de ringslang, heikikker en rugstreeppad, maar ook reeën en egels kunnen nu de drukke weg veilig passeren. Dit geldt eigenlijk alle dieren die hier voorkomen. Ook de otter, die weer in de Vechtplassen gesignaleerd is, krijgt zo meer mogelijkheden. Door de trek van de dieren vergroot ook het leefgebied van de unieke planten die hier voorkomen.

Weg veiliger

Het heeft meer dan tien jaar voorbereiding geduurd voordat begonnen kon worden met de bouw van de natuurpassage. De drukke provinciale weg is nu veiliger ingericht door het stroomlijnen van bochten, verleggen van de vaart en de aanleg van een rotonde. Onder twee nieuwe viaducten liggen de natuurverbindingen, waarbij veel lichtinval mogelijk is. Ook is er een extra fietspad met een houten fietsbrug over de ’s-Gravelandse vaart.

Betrokken partijen

De aanleg van natuurpassages en reconstructie van de weg is een samenwerking tussen provincie Noord-Holland, gemeentes, het waterschap en Natuurmonumenten. Leden van Natuurmonumenten hebben met een extra donatie deze natuurpassage mede mogelijk gemaakt. De Provincie is verantwoordelijk voor de aanleg van de verbinding en de reconstructie van de weg. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid