Ga direct naar inhoud

Jouw activiteit in de Brabantse natuur?

De meeste mensen genieten van een wandeling, fietstocht of andere vaak voorkomende activiteit in de natuur. Maar steeds vaker wordt Natuurmonumenten gevraagd of er ook bijzondere activiteiten plaats mogen vinden in de natuur. Wij staan hier voor open, maar niet alles kan. Daarom is het belangrijk dat je van te voren toestemming vraagt.

Toestemming vragen

Waarom is toestemming vragen nodig?

Jaarlijks genieten meer dan 50 miljoen bezoekers van onze gebieden en dit aantal neemt elk jaar toe. Natuurmonumenten wil dat iedereen van de Nederlandse natuur kan blijven genieten. Daarom willen we graag weten wat er in onze natuurgebieden gebeurt. Zo kunnen we met elkaar de natuur beschermen en overlast, ongemakkelijke situaties of onverwachte gebeurtenissen voorkomen.

Wanneer moet je toestemming vragen? 

Toestemming is nodig, als minimaal één van onderstaande zaken geldt.

  • Je wilt iets doen dat afwijkt van de toegangsregels.
  • Je wilt in georganiseerd verband iets doen met een groep van 20 personen of meer.
  • Je vraagt inschrijfgeld voor hetgeen je wilt doen.

Wanneer wijk je af van de toegangsregels? 

De meest belangrijkste toegangsregels vind je op onze gele toegangsborden die bij elke ingang van het gebied staan. Daarop staat bijvoorbeeld:

  • je bent welkom in het gebied tussen zonsopgang en zonsondergang;
  • je mag vrij wandelen alleen op wegen en paden;
  • honden zijn aan de lijn welkom, tenzij anders aangegeven
  • gemotoriseerd verkeer, roken en vuur in het gebied zijn verboden.

Elk gebied is echter uniek en voor elk gebied gelden dan ook andere regels. Twijfel je of je toegangsregels overtreedt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Een van onze boswachters neemt dan contact met je op.

Hoe vraag ik toestemming aan?

Hiervoor gebruik je een aanmeldformulier. Ze staan hieronder. Download het juiste formulier en mail deze ingevuld naar [email protected] Een van onze boswachters neemt dan snel contact met je op.

Let op: deze aanmeldformulieren zijn alleen te gebruiken voor aanvragen in de gebieden Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina. 

Moet je betalen voor vragen van toestemming?

Het mogelijk maken van activiteiten kost Natuurmonumenten geld. De paden worden extra belast; de druk op het gebied en de recreatieve voorzieningen neemt toe; meer toezicht is nodig en ook het beoordelen van de aanvragen zelf kost tijd. Daarom vragen we in de meeste gevallen een financiële tegenprestatie. Activiteiten steunen op deze manier de natuur, waardoor men er ook in de toekomst van kan blijven genieten.