Ga direct naar inhoud
Drenthe

Bezienswaardigheden in Drenthe

 • Bezienswaardigheid

  Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold

  Onderduikers verbleven in de Tweede Wereldoorlog in deze geheime schuilplaats totdat verraad daar een einde aan maakte. Het onderduikershol, genaamd 'de wigwam' werd in 1954 en 1994 gerestaureerd vanwege de grote aanloop.

 • Bezienswaardigheid

  Havezathe De Klencke

  Havezathe De Klencke is een klein landgoed in Zuidoost Drenthe. Het heeft een lange bouwgeschiedenis, die start in 1520. De ingangspartij is gedecoreerd in Lodewijk XV stijl met een zeer rijk versierd bovenlicht.

 • Bezienswaardigheid

  Munitiedepot Nieuw Balinge

  Dit voormalige munitiecomplex in het Drentse Nieuw Balinge bestaat uit acht grote met grond afgedekte bunkers en twaalf bovengrondse loodsen.

 • Bezienswaardigheid

  Landgoed Hiemstrastate

  Landgoed Hiemstrastate is een Drents buiten in Hooghalen van een Rotterdamse industrieel. Het ademt nog altijd de sfeer van de jaren twintig uit van de vorige eeuw. Op het landgoed is nu een galerie gevestigd.

 • Bezienswaardigheid

  Koetshuis Vennebroek

  De Groninger koopman Camphuis drukt begin 20e eeuw zijn stempel op het eeuwenoude landgoed Vennebroek. Het witgepleisterde koetshuis is gebouwd in art-nouveaustijl en opvallend decoratief. Op het dak staat een karakteristiek klokkentorentje, binnen is een lambrisering van geglazuurde tegels.

 • Bezienswaardigheid

  Tolhoes en schuur De Klencke

  Een markante boerderij gebouwd in 1820, die vroeger als tolhuis diende. De schuur naast de boerderij, in Drenthe aangeduid als 'bijschuur', heeft rieten gevelbekleding. Op het voorerf staat een waterput met haal en er ligt erf-verharding van flinten (veldkeien).

 • Bezienswaardigheid

  Kiosk en toegangshek landgoed De Braak

  In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was landgoed De Braak in Paterswolde een populair uitstapje. Dit landhek gaf toegang tot het landgoed. De kiosk werd rond 1960 als uitgiftepunt buiten gebruik gesteld, raakte in verval en kreeg in 1964 een nieuw leven in een particuliere tuin. In 2006 werd de kiosk teruggeplaatst op landgoed De Braak.