Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dwingelderveldlezing over Nationale Parken van de toekomst op 9 november

02 november 2023 | Ivo Aalbers

De landschapsvisie Drents-Friese grensstreek is bijna klaar. Na een jaar hard werken en met verschillende groepen in gesprek te zijn geweest, wil Natuurmonumenten op 9 november graag met je van gedachten wisselen over de Nationale Parken van de toekomst .

Zonsopgang in het Drents Friese Woud

Dwingelderveldlezing over Nationale Parken van de toekomst

Iedereen die de provincie Drenthe (een beetje) kent, weet dat er prachtige natuurgebieden zijn. De heidevelden, bossen en beekdalen zijn wijd en zijd bekend en bij velen geliefd.

Drie van deze gebieden hebben de letters NP voor hun naam; Nationaal Park. Dat zijn het Drentse Aa-gebied, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld.

Tijdens deze lezing gaat het over de betekenis van die letters. Voor de natuur, voor omwonenden, bezoekers en ondernemers.

Jori Wolf (landschapshistoricus bij Staatsbosbeheer) vertelt over hoe de zuid Drentse zandgronden met bossen en heidevelden overlopen in de veenmoerassen en rietlanden van noordwest Overijssel. Oftewel, wat de samenhang is tussen de Nationale Parken Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Weerribben-Wieden. Omdat de natuur nou eenmaal geen grenzen kent. Hoe waardevol die landschappen zijn en wie daar allemaal van profiteren. Hoe je die rijkdom aan natuur en cultuurgeschiedenis kunt herkennen in het landschap. Waarom je dit alles wilt bewaren voor de toekomst. Haar verhaal levert een schat aan informatie en inspiratie aan iedereen die graag in dit landschap vertoeft, of het nou voor een midweek is of voor een heel leven.

Catrien Scholten (provincie Drenthe, secretaris Stuurgroep Nationale Parken) weet als geen ander hoe er in en aan de Nationale Parken gewerkt wordt. De aanwezigheid van zoveel natuur en een aantrekkelijk landschap in hun woon- en werkomgeving is voor veel mensen heel belangrijk. De Nationale Parken zijn onmisbaar, niet alleen voor planten en dieren! Wie de mensen zijn die hier samenwerken, bestuurlijk, ambtelijk, of dagelijks in het veld en hoe dat geregeld is, wordt ook duidelijk tijdens de lezing. Tot slot werpt Catrien ook een blik in de toekomst, in de hoop dat de Nationale Parken gekoesterd (blijven) worden door betrokken mensen.

Om alvast een idee te krijgen van de Landschapsvisie Drents- Friese Grensstreek, kan je alvast de storymaps bekijken.

 

AANMELDEN EN INFORMATIE

Deze lezing vindt plaats op 9 november in het Dorpshuis Over Entinghe, Entingheweg 13, 7991 CB Dwingeloo 

 Vanaf 19.00 uur zaal open, dan kun je koffie/thee/koek krijgen

19.30 - 21.30 lezing met pauze met koffie/thee tussendoor

Tot 22.00 gelegenheid tot napraten en eventueel een drankje (dit drankje is voor eigen rekening).

Aanmelden kan via [email protected] of aan de balie van het bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Ivo Aalbers

Ledencommissie Drenthe