Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van Klaas #3: Paddenstoelen in het Waterloopbos

09 oktober 2022 | Marieta Oomen

Oud LC-lid Klaas van der Wal gaat er graag op uit met zijn camera. Door zijn lens observeert hij de natuur in Flevoland en legt vast wat hem opvalt, boeit en intrigeert. Een van zijn favoriete onderwerpen zijn paddenstoelen. Dat is niet verwonderlijk als je ziet hoe fotogeniek ze zijn, maar het fotograferen ervan kan problemen opleveren. Waarom? En hoe Klaas die oplost? Dat lees je hier!

Klaas 3

Paddenstoelen fotograferen in het Waterloopbos
Het Waterloopbos is een landelijk bekend bos als het om paddenstoelen gaat. Nu zijn er het hele jaar door wel paddenstoelen te vinden, maar de herfst is wel de toptijd, dat is bekend. Zeker bij de liefhebbers van dit prachtige natuurverschijnsel. Niet voor niets is er het gezegde “ze schieten als paddenstoelen uit de grond” als je het over snelheid hebt. De liefhebbers snellen dan naar het bos, getooid met allerhande fotoapparatuur, van mobieltje tot de meest geavanceerde kostbate toestellen met dito lenzen. Van amateurs tot mycologen, die ook in groepsverband komen, tot professionele fotografen. Er wordt zelfs geadverteerd met fotoworkshops in het Waterloopbos.

Maar niet overal
Nu is er wel een probleem. Je moet op de paden blijven, staat op alle toegangsborden van het bos. Je bent in overtreding als je van de paden afwijkt. Laten de mooiste paddenstoelen zich daar niets van aantrekken. Ze staan niet allemaal netjes naast het pad… en laten de mooiste exemplaren nou juist ver van die paden af staan! Tenminste, dat menen velen te zien. Ver weg is lekkerder, mooier, het gras aan de overkant is altijd groener. Ik fotografeerde een porseleinzwammetje op een stronk vanaf het pad en er kwam een andere liefhebber met een fototoestel aan.
“Wat fotografeert u”
“Een groepje porseleinzwammetjes”
"Oh, die soort heb ik al” en hij ging weer gauw verder. Een echte liefhebber…

Mooie plaatjes
Bijgaande foto’s zijn gemaakt vanaf een pad, je moet alleen je ogen goed de kost geven en niet treuren als het een tijdje niets bijzonders oplevert, alleen al in het Waterloopbos zijn is al een feest!

Klaas 1

Porseleinzwam

Klaas 4

Vliegenzwam

Klaas 2

Bundelmycena

Marieta Oomen