Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Ledencommissie op excursie op de Marker Wadden

10 april 2023 | Marieta Oomen

Een kans om de Marker Wadden te mogen bekijken door de ogen van de boswachter laat je niet schieten. Ook al is de dag van de afspraak een echte maartse dag: oostenwind windkracht 5, regen en een kwik dat maar niet wil stijgen. 20 maart was zo’n dag, maar wij lieten ons niet kennen. Op naar onze afspraak met boswachter Sander Postmus voor een rondleiding! Wim Maas, onze secretaris vertelt wat hem is bijgebleven van deze excursie.

Marker Wadden Steltloper

Wim Maas is niet alleen secretaris van de Ledencommissie, maar ook vrijwilliger op de Marker Wadden. Juist omdat hij vaak op de Marker Wadden is, zag hij de uitnodiging van de boswachter als een buitenkans om het hoofdeiland vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit is wat hem is bijgebleven van de excursie.

Haven

Het eiland is voornamelijk via de veerdienst te bereiken (naast de mogelijkheid om met een eigen boot of een charter het gebied te bezoeken). Dit maakt dat kan worden gestuurd op de drukte zodat deze goed in de hand is te houden. Dat past bij het doel, om zoveel mogelijk te laten zien waarom en hoe het werk voor eilanden wordt uitgevoerd.

De drukte, vooral in de zomer, maakt wel dat aanlanden op de eilanden door privéboten een zaak is van steeds alert zijn en reageren. Aanwezigheid van bezoekers, zeker grote aantallen, leveren toch risico's op verstoring van de natuur. De bezoekersstroom moet daarom in goede banen worden geleid.

Het Paviljoen

Het paviljoen is in opzet is vereenvoudigd om de vraag naar drinken en eten goed te kunnen blijven uitvoeren. Dit betekent bijvoorbeeld geen warme snacks meer, maar vooraf klaargemaakte sandwiches. Daarnaast is het hoekje met Natuurmonumentenartikelen omgetoverd in een echte winkel, zodat beter tegemoet kan worden gekomen aan de wens van de bezoekers: het eiland verlaten met een mooi aandenken aan het bezoek.

De Nederzetting

Het verhuur van de huisjes gaat nog altijd goed. Ze zijn zo goed als het hele jaar bezet. Verder wordt geïnvesteerd in het onderhoud, wat tijdens het bezoek te zien was. Op dat moment werd de laatste hand gelegd aan het groot onderhoud.

Ook wordt gewerkt aan een waterleiding die het eiland van stromend water zal voorzien. Deze ontbreekt vooralsnog, wat maakt dat elke dag wordt gesjouwd met 25 liter waterkannen. Hopelijk is dat snel verleden tijd!

Natuurbeheer

Het natuurbeheer wordt secuur aangepakt. Het bezoekerseiland heeft op heel veel pekken door de nodige inspanning van vrijwilligers jaarlijks onderhoud ondergaan. Hierdoor wordt het bekijken van het eiland gevarieerder. Op de alle andere eilanden van de archipel wordt de ontwikkeling vooral overgelaten aan de natuur.

Een van de projecten in het natuurbeheer is het uitbreiden van de rietkragen. Hiermee wordt het aanvreten van de begroeiing door ganzen zoveel mogelijk voorkomen door de lintjes die er in hangen. Deze verdwijnen weer na een paar jaar. Bovendien zijn er toekomstplannen, die met de kennis en wetenschap van deze eerste archipel mooie vervolgen in het hele gebied van het Nationaal Park Nieuw Land kunnen krijgen.

Bedankt Sander dat je tijd hebt genomen om ons de ontwikkelingen op de Marker Wadden te laten zien en voor je mooie, betrokken en informatief verhaal!

De LC op pad met boswachter Sander Postmus

De LC op pad met boswachter Sander Postmus

Veerboot Lelystad - Marker Wadden

Veerboot Lelystad - Marker Wadden

Nieuw vogelkijkscherm

Nieuw vogelkijkscherm

Marieta Oomen