Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mountainbiken tussen de wilde bloemen

20 juni 2019 | Petra Strijdhorst

Tussen Drachten en Beetsterzwaag kun je binnenkort mountainbiken tussen de wilde bloemen. Eelco Schuurmans las over de wilde bloemen campagne van Natuurmonumenten om bijen, vlinders en andere insecten te helpen. En hij kwam in actie om zo’n tweeduizend vierkante meter langs de ATB-route D7B met bloemenzaad in te zaaien.

Wilde bloemen mtb-route

 ‘In een artikel in het tijdschrift van Natuurmonumenten las ik over de verdrukking van bijen, vlinders en andere insecten’ vertelt Eelco Schuurmans, bestuurslid van de stichting die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de mountainbikeroute Drachten – Beetsterzwaag. ‘En dat we, door meer plaats te maken voor wilde bloemen, deze dieren kunnen helpen. Ik heb contact gelegd met Natuurmonumenten en zo kwam het balletje aan het rollen. Samen hebben we eind april op tweeduizend vierkante meter bloemzaad ingezaaid.’

De route

Bij de vijfendertig kilometer lange route is veel zorg besteed aan de inpassing in het landschap. Met vrijwilligers is de afwatering verbeterd, zand opgebracht, blad geblazen, gesnoeid en gemaaid. Voor het gebruik van de ATB-route D7B is een landelijk MTB-vignet van Natuurmonumenten verplicht. Met de opbrengsten van het vignet kan het terrein onderhouden worden en kunnen natuurbeschermingsmaatregelen genomen worden. Om de natuur een extra handje te helpen, bedachten de mountainbikers om het terrein naast de route in te zaaien met bloemenzaad. Natuurmonumenten heeft het bloemenzaad gratis beschikbaar gesteld.

Maak ook plaats voor wilde bloemen

Natuurmonumenten ondersteunt dit initiatief door het beschikbaar stellen van biologisch bloemzaad om daarmee de bloemen en de insecten een steuntje in de rug te geven. Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland. Doe je ook mee?

Meer bloemen

Petra Strijdhorst