Ga direct naar inhoud
Nieuws

Scholen op Skrok

19 mei 2023 | Alexander Schieving

Op acht woensdagen in mei en juni komen elk jaar een aantal basisschoolklassen (groep 3 t/m 6) naar de vogelkijkhut Skrok voor een programma over weidevogels en waterdiertjes. Een groep vrijwilligers ontvangt de kinderen en laat ze spelenderwijs zelf ontdekken wat er in dit weidevogelparadijs leeft.
In de vogelhut gaan de kinderen op “ vogeljacht”. Bij slootrand gaan ze waterbeestjes zoeken en in de wei doen ze een vogelquiz.

De scholen tekenen in het voorjaar in op dit onderdeel uit het programma van NME Groen Doen en komen uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en Fryske Marren. De groep wordt bij het begin van de activiteit in drie kleinere groepjes verdeeld.
Met verrekijkers proberen ze vanuit de hut alle op zoekkaarten afgebeelde vogels te ontdekken. Kluten, bergeenden en kokmeeuwen zijn meestal wel in de plas aanwezig. De oeverzwaluwen vliegen af en aan naar hun nest in de zwaluwwand. Al doende leren ze ook hoe een verrekijker werkt en dat elke vogelsoort op een andere manier eten zoekt.

vogelquiz in de wei

Bij de slootkant gaan de kinderen op onderzoek naar wat er allemaal leeft in de sloot. Met een schepnetje vangen ze waterdiertjes en verzamelen de vangst in bakken. Vervolgens is het zaak om met zoekkaarten te ontdekken wat ze hebben gevangen. Bijzondere vangsten, zoals de grote spinnende watertor, de kokerjuffer of de waterschorpioen gaan tijdelijk in een loeppotje om ze aan iedereen te laten zien. Uiteindelijk gaan alle beestjes weer de sloot in.Het derde onderdeel is de vogelquiz. In de wei staan allemaal bordjes met platen van de weidevogels die op Skrok broeden: de tureluur, grutto, scholekster en de kievit. Er is afgebeeld wat ze eten en waar ze dat vinden. Elke plaat bevat een vraag die de kinderen moeten beantwoorden en aantekenen op een formuliertje. Er is ook een vraag over vogelgeluiden die ze via een koptelefoon te horen krijgen.

Bij elke activiteit is een vrijwilliger van Natuurmonumenten als begeleider. Kortom een drukke, leuke ochtend waar kinderen, leerkrachten en ouders van genieten.

 

Alexander Schieving