Ga direct naar inhoud
Gelderland

Projecten in Gelderland

 • Project

  Op weg naar een robuust, duurzaam en divers bos

  Op Oud en Nieuw Groevenbeek voeren we deze wintermaanden boswerkzaamheden uit. Dat doen we op een zo natuurlijk mogelijke manier. Eigenlijk bootsen we een fikse storm na die daar eens flink huishoudt. Dat doen we om ervoor te zorgen dat het bos op lange termijn haar natuurlijke balans terugvindt. Een bos waar jonge bomen opkomen en waar voldoende generaties en soorten zijn. Dat doen we voor een gezond, robuust en weerbaar bos, waar we uiteindelijk steeds minder beheer in hoeven uitvoeren.

 • Project

  WaardeVOL Brummen: natuur versterken en gevolgen klimaatverandering opvangen

  In de natuurgebieden Leusveld en Voorstonden - in de IJsselvallei bij Brummen - gaat Natuurmonumenten aan de slag om het water langer vast te houden. Doel: natuur versterken en de gevolgen van klimaatverandering opvangen.

 • Project

  Riviernatuur in uiterwaard De Lymen

  Natuurmonumenten is van plan in uiterwaard De Lymen de riviernatuur weer terug te brengen. De uiterwaard ligt aan de Gelderse zijde van de Maas, tussen Batenburg en Appeltern. Het gebied is 75 hectare groot, waarvan circa 65 ha van Natuurmonumenten en 10 ha van Rijkswaterstaat.

 • Project

  Toekomstbestendig landgoed Velhorst

  Natuurmonumenten streeft op landgoed Velhorst bij Lochem naar een toekomstbestendig en levend landgoed. Denk aan een duurzame rol voor de landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een optimale beleving van de hoogtepunten van het landgoed. Momenteel spelen er veel zaken op dit vlak. Op deze pagina lees je de laatste stand van zaken.

 • Landbouw

  Natuurvriendelijk boeren in de IJsselvallei

  Meer biodiversiteit op het platteland in de driehoek Apeldoorn-Zutphen-Dieren, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren.

 • Project

  Natuurherstel Empese en Tondense Heide

  Tussen de Veluwe en de rivier de IJssel in de gemeente Brummen ligt de Empese en Tondense Heide. Natuurmonumenten creëert omstandigheden waardoor de natuurlijke en afwisselende vegetatie op de Empese en Tondense Heide weer kan terugkeren.

 • Project

  Herstel Leuvenumse beek

  Natuurmonumenten, Waterschap Vallei en Eem en provincie Gelderland hebben de Leuvenumse beek haar natuurlijke loop teruggegeven: al slingerend zoekt de beek een weg door het bos en stroomt vrijelijk over.

 • Project

  Graasweides en oude akkers op Planken Wambuis

  De voormalige akkers van de verschillende landbouwenclaves zijn door Natuurmonumenten allemaal natuurvriendelijk ingericht of teruggegeven aan de natuur.

 • Project

  LIFE Floodplain Development

  Tussen 2017 en zomer 2019 heeft Natuurmonumenten natuurontwikkelingsmaatregelen uitgevoerd in uiterwaarden langs de IJssel bij Velp en Lathum: het project LIFE Floodplain Development.

 • Project

  Natuurherstel Korenburgerveen

  Het Korenburgerveen bestaat uit hoogveen, moerasbos, heide en voedselarme graslanden. Natuurmonumenten heeft hier maatregelen genomen zodat zeldzame planten- en diersoorten behouden kunnen worden en het proces van de vorming van hoogveen weer kan functioneren.