Ga direct naar inhoud
Nieuws

Weidevogels krijgen de ruimte in Tinallinge

22 februari 2024 | Hanne-Wil Kievitsbosch

Natuurmonumenten start begin maart met werkzaamheden in de omgeving van natuurgebied Tinallinge. Op de locatie staan nu twee bosjes die in slechte staat zijn. De bosjes worden omgevormd tot kruidenrijk grasland waar afwisselend water staat.

Weidevogels krijgen de ruimte in Tinallinge

Werkzaamheden Tinallinge

Natuurmonumenten start begin maart met werkzaamheden in de omgeving van natuurgebied Tinallinge. Op de locatie staan nu twee bosjes die in slechte staat zijn.  De bosjes worden gekapt waarna het perceel wordt ingericht als kruidenrijk grasland waar afwisselend water staat. Daardoor ontstaat een grotere variatie aan voedsel en verbeteren de broedplaatsen voor weidevogels. In zijn geheel betekent dit een verbeterde leefomgeving voor o.a. de grutto, de kievit en de tureluur.

“Weidevogels houden van weidse open landschappen waarin zij alles kunnen zien, zonder bang te hoeven zijn dat er ander dieren op de loer liggen die hun eieren of jongen willen opeten. Het aantal weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster loopt al jaren achteruit, vandaar dat we deze ingreep doen”, zegt boswachter Jeroen Kuipers.

Aanvalsplan Grutto

De werkzaamheden in Tinallinge vinden plaats binnen het kader van het Aanvalsplan Grutto; een landelijk initiatief om de achteruitgang van de weidevogels tegen te gaan in Nederland. Aanvalsplan Grutto is opgezet om de biodiversiteit te vergroten en de leefgebieden van de weidevogels te verbeteren. In samenwerking met nabije agrariërs en het Weidevogel-collectief werkt Natuurmonumenten hard om het beheer gezamenlijk zo goed mogelijk af te stemmen ten goede van de weidevogels.

Compensatie

Voor het verbeteren van de leefomgeving van de weidevogels zijn in totaal drie gebieden aangewezen in de provincie Groningen. De werkzaamheden rondom Tinallinge zijn hier één van. De bomen die hier verdwijnen worden op een andere locatie in de provincie Groningen weer gecompenseerd.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe