Ga direct naar inhoud

Tolbergse Schuurkapel

Achter de eenvoudige gevel van de schuur gaat een kapel schuil waar men trouwerijen inzegent en doopdiensten en missen viert.

Tolbergse Schuurkapel

Een kruis in de gevel van deze Vlaamse schuur verwijst naar de niet voor de hand liggende huidige functie. Meer dan 100 jaar is de schuur in gebruik geweest bij een boerenbedrijf. De laatste nazaat van de familie, Elisa Johanna Kerstens, liet de schuur verbouwen tot katholieke kapel.

Kapel

De schuurkapel bestaat uit een grote ruimte voor de reguliere vieringen en een kleine dagkapel. In de voorgevel van deze Vlaamse schuur met rieten kap zijn in het onregelmatige metselwerk sporen van vroegere verbouwingen en reparaties te zien. Een deel van de langsgevel bestaat uit zwarte gepotdekselde houten planken. Vlaamse schuren komen vooral in het westen van Brabant voor. Kenmerkend is dat de schuur los staat van het woonhuis van de boerderij en dat de ingang aan de korte kant van de schuur zit.

Interieur Tolbergse Schuurkapel

Interieur Tolbergse Schuurkapel

Gevelsteen

Op de gevelsteen naast de deur, onder het kruis, staat: 'Deze Tolbergse Schuurkapel toegewijd aan de Heilige Maria werd geschonken door Mevrouw E. Kerstens en De heer J. Kerstens.

Ingezegend op 29 mei 1999 door Mgr. Dr. M.P.M. Muskens, Bisschop van Breda'.

  • Bouwjaar: 1872
  • Architect: Onbekend; streekeigen bouwstijl
  • Status: Gemeentelijk monument
Gevelsteen Tolbergse schuur

Gevelsteen Tolbergse schuur

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid